Lakáskassza-szerződés, változatlan feltételekkel

Az eredeti feltételekkel köthetnek kedvezményes lakáskassza-szerződést azok, akik élni kívánnak az állami támogatás nyújtotta kedvezménnyel. A szegedi vezetéképítés a tervezett ütemben halad. A következő hetekben Újszegeden, Újszőregen, Petőfitelepen, Kiskundorozsmán, Becskésen és Béketelepen is átadják az elkészült szakaszokat. Az ingatlanokat csak az értesítés kézhezvétele után szabad rákötni a vezetékekre.

Az esős és belvizes idő ellenére jól halad a szegedi csatornaépítési program. A nettó 8,5 milliárd forintos beruházás elkészült szakaszait folyamatosan adják át az érintett utcák lakóinak. Május végén és június elején a terv szerint Kiskundorozsmán, Újszőregen, Béke-, Petőfi- és Kecskéstelepen, valamint Újszegeden köthetnek rá a lakók az írásbeli értesítés kézhezvétele után – az üzembe helyezett vezetékekre. Minderről Katona Gyula, a Szegedi Csatornamű Társulat elnöke és Nouák Gyula, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. igazgatója tájékoztatta lapunkat.

A szakemberek fölhívták a figyelmet arra, hogy több helyen – köztük Tápén és Újszőregen – többen idő előtt a csatornákba engedték a szennyvizet. Ezzel nem csupán kellemetlenséget, de kárt is okoznak, mert a vezetékek belső állapotának vizsgálatára szolgáló kamerás ellenőrzést csak tiszta csatornában lehet eredményesen végrehajtani. A műszaki átadás része még a vízzárósági próba is, amelyet ugyancsak hátráltatnak az illegális rákötések. Mivel a csatornák egy része még nincs bekapcsolva az elvezető rendszerbe, a csövekbe engedett szennyvíz megreked a vezetékekben. Ez közegészségügyi szempontból is veszélyes, hiszen fönnáll a fertőzés lehetősége. Az idő előtt elárasztott csatornák takarítása időbe és pénzbe kerül. A fönnakadás hátráltatja a munkát: időveszteséget jelent a kivitelezőnek, s az átadást is el kell halasztani. Fontos tudnîvaló, hogy a kivitelező átháríthatja az engedély nélküli rákötés miatt keletkezett kárt az okozóra, s követelésének jogi úton szerezhet érvényt.

Mindezek miatt a beruházást koordináló és ellenőrző SZVMF Rt., a kivitelező és a városi önkormányzat is arra kéri a csatornázott utcák lakóit, hogy csak az átadásról szóló értesítés után vezessék házaikból a szennyvizet a csővekbe.

Korábban akadtak, akik arra hivatkoztak, hogy nem jutott el hozzájuk a postaládába dobott szórólap a csatorna átadásáról. Ezért a jövőben új és biztonságosabb módon tájékoztatják a lakókat. Az egyes közintézmények területén (iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények stb.) elhelyezett plakátokon kívül az utcák közös képviselői személyesen is felkeresik az ingatlanok tulajdonosait, akik aláírásukkal igazolják az értesítés átvételét. A vezetékek üzembe helye zése után három hónapjuk marad a lakóknak a telekhatáron belüli rákötések kialakítására. A munkát terveztetni és engedélyezni nem kell, elegendő, ha főlkészűlt szakemberre bízzák a feladatot. A három hónapos határidő azért fontos, mert letelte után a tulajdonosnak fizetnie kell a csatornahasználati díjat, akár bekötötte a hálózatba a házát, akár nem.

Ugyancsak fontos hír, hogy senki sem késett el az őrvész kifizetését célzó Lakáskassza-szerződés megkötésével. Somogyi Irma, a Csatornamű Társulat pénzügyi vezetője elmondta, hogy a feltételek változatlanok: állami támogatással, nyolc éven át, havi 1250 forintos részletekben törleszthet az, aki a Lakáskasszával köt szerődést. Szerződni nem kötelező, de érdemes figyelembe venni, hogy aki nem a Lakáskasszán át fizet, annak, ugyancsak nyolc esztentieig, havonta 2082 forintot kell fizetni. A különbség a már említett állami támogatásból adódik.

Somogyi Irma tájékoztatása szerint a csatornaépítés során mintegy 14 ezer ügyféllel állnak kapcsolatban, s 90 százalékuk már meg is kötötte a Lakáskassza-szerződést

(x)