Szeged díszpolgára az Aradi vértanúk terén megtartott városi ünnepségen arról is beszélt, az aradi vértanúk kivégzését megtervezték, aminek a hátterében ott volt a megtorlás, az elrettentés és a bosszúvágy, a felfokozott érzelem és a rideg racionalitás egyaránt.

Azokban az októberi napokban Aradon mélyen érző, tetteiket büszkén vállaló, áldozatuk történelmi jelentőségével számoló bölcs férfiak méltósággal készültek sorsuk beteljesedésére.
Miközben hálás szívvel gondolunk az aradi vértanúkra, tudjuk, hogy ez az emlékezés bennünket is alakít. Mi, akik ma itt Szegeden a magyar történelem mártírjaira emlékezünk, ugyancsak nagyon sokféle életúton keresztül jutottunk ide, az Aradi Vértanúk terére. Egészen biztos, hogy sokféleképpen gondolkodunk a világ dolgairól, de ezekben a percekben mindannyian mélyen átérezzük, hogy szorosan összeköt bennünket, a közös múlt, a hagyomány és a kultúra.

Higgyünk abban, hogy az őszinte tisztelet, amellyel lerójuk hálánkat történelmük nagyjai előtt, bennünket is jobb emberré tesz. Reméljük, hogy jobb hely lesz a világ, amelyben az egymást követő generációkat összeköti az elődök iránt érzett megbecsülés, a tisztelet és a szeretet.

A föntieket Csapó Benő professzor, Szeged díszpolgára a Dugonics társaság elnöke mondta ünnepi beszédében az Aradi vértanúk terén. A megemlékezés szónoka után előbb az ünnepség konferansziéja, Rácz Tibor, a Szegedi Nemzeti Színház művésze, a színház örökös tagja előbbi fölolvasta a kivégzettek nevét, közben a Radnóti-gimnázium diákjai egy-egy gyertyát és egy-egy szál rózsát tették az Aradi vértanúk téri emlékmű talapzatára. Ezután a jelen lévő pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az itteni koszorúzás után Botka László Szeged polgármestere és Martonosi Éva, a város jegyzője és Csapó Benő a Dóm téri Pantheonban koszorút helyezett el Batthyány Lajos szobránál is.

szeged.hu

Borítókép: Csapó Benő az október 6-i megemlékezésen. Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

A Szeged Televízió tudósítása