A Somogyi-könyvtár több mint 10 fiókkönyvtárat működtet Szeged különböző pontjain. A rókusi, az odesszai és a szőregi kirendeltségbe látogattunk el. Volt, ahol óvodásfoglalkozás közepébe csöppentünk.

– A miénk lakótelepi fiókkönyvtár, itt nem a tehetősek vannak többségben. Nagy az igény arra, hogy helyben könyvekhez, folyóiratokhoz jussanak az emberek, és hogy számítógépet, internetet használhassanak – mondja Mihalecz Györgyi, a Somogyi-könyvtár rókusi kirendeltségének vezetője.

– Az olvasók nagy százalékát a gyerek és az idősebb korosztály alkotja. Tavaly közel 16 ezren fordultak meg nálunk, és csaknem 25 ezer dokumentumot kölcsönöztek. Rendezvényeinket a lakosság kéréseinek figyelembevételével szervezzük. Iskolaidőben kéthetente mesedélutánt tartunk, a legkisebbeknek pedig babadélutánt. Nálunk szokott ülésezni havonta a Nagy(i) Írók Klubja. Legutóbb Bosnyák Viktória írónőt láttuk vendégül, de volt már vámpíros előadás Antoni Ritával és újraélesztési bemutató is – teszi hozzá Mihalecz Györgyi.

Az odesszai fiókkönyvtárban – a rókusihoz hasonlóan – nagyjából 14 ezer kötetes állományból választhatnak az olvasók. Szintén kiemelt figyelmet fordítanak a fiatal korosztály művelődésére, ottjártunkkor éppen egy óvodásfoglalkozásba pillanthattunk be.

– 2007-ben bevezettük a gépi kölcsönzést, ebben élen járunk a fiókkönyvtárak között. Jó gyűjteményünk van művészeti, filozófiai, pszichológiai és ezotériával foglalkozó könyvekből – az utóbbi kettőhöz tartozókat jelenleg is sokan forgatják. A legnépszerűbb gyerekkönyvek írói közé tartozik például Bartos Erika és Berg Judit. Kis kiállítótermünkben akár művészi ambíciókkal bíró olvasóink is bemutathatják alkotásaikat. A népszerűbb köteteket igyekszünk jól látható helyen ajánlani, a „rohanó olvasóknak” pedig rögtön a bejárat mellett állítottunk fel egy asztalt – meséli Novkovné Hevesi Andrea, az odesszai könyvtár vezetője. Hozzáfűzi: nemrég egy vérző sebekkel érkező, idős olvasójukat látták el, aki elesett a közelben.

A beiratkozás díja a Somogyi valamennyi fiókkönyvtárában egységes: dolgozóknak 700 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 350 forint, 16 év alatt és 70 éves kor fölött ingyenes a regisztráció. Az internethasználatért nem kell külön fizetni.

Modern környezet Szőregen

2005-ben adták át Szőregen az új művelődési házat, amely a könyvtárnak is otthont ad. – A költözéssel háromszorosára nőtt a terület a korábbihoz képest. Nagyjából 8 és fél ezer darabos az állományunk. A tervek szerint – Rókushoz hasonlóan – néhány hónapon belül átállunk gépi kölcsönzésre, így a teljes állományunk fellelhető lesz az elektronikus katalógusban. A Rózsaünnephez kapcsolódva igyekszünk ebben a témában minél teljesebb gyűjteményt kialakítani. Nálunk is rendszeresek a gyerekprogramok, tavaly összesen 98 rendezvényünk volt.

A könyvtárban működik az Életreform Klub, amelynek vendégei Az első szerelem című szenior elbeszéléspályázat díjazottjai. Október 25-én Lackfi János írót fogadjuk, aki gyerekeknek szóló előadással érkezik – mondja Péliné Lévay Henriette könyvtárvezető.

Vida-Szűcs Imre, delmagyar.hu