Családi nappal és bográcsos ebéddel köszönte meg a város legnagyobb értékű társadalmi munkával zárult iskolafelújítását a szőregi Kossuth-iskola. Közel 10 millió forintból szépült meg az új tanévre az épület és az udvar, amelyből több mint 6 millió forint adományokból, valamint a szülők kétkezi munkájának értékéből jött össze.

Szőregen már szombaton kinyitott az iskola – igaz, ezen a napon még mindenki csak szórakozni érkezett ide. Szülők, tanárok és diákok együtt ünnepelték a Mi iskolánk, mi óvodánk önkormányzati pályázat lezárását, amelyen az SZKTTKI Kossuth Lajos Általános Iskola az egyik legeredményesebb résztvevő volt. A pályázat feltétele volt ugyanis, hogy az apróbb felújításokra pályázott pénz mellé önerőt is fel tudjanak mutatni az oktatási intézmények: adományokat, társadalmi munkát. Szőregen ez a beruházás összértékének jóval több mint a felét tette ki. Körülbelül négyezer órát dolgozott itt összesen a vállalkozó kedvű mintegy 500 szülő és pedagógus, és a példa nélküli összefogás eredményeként számtalan adományt is kaptak.

– Az iskola főépülete tavaly újult meg 245 millió forintból, ám az udvar és a tornaterem abból a projektből kimaradt – mondta Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató. – Az volt tehát a célunk, hogy ezeket is megszépítsük.

A tornaterem homlokzatát a főépülettel harmonizáló színekkel festették le, az udvarra pedig 400 négyzetméternyi díszburkolatot fektettek le. Megszüntették az addig elhanyagolt gazos, betonbunkeres hátsó részt is, amelyen az alsósoknak alakítottak ki játszóudvart. A főbejárat előtti deszkakerítést pedig modern kapura cserélték le.

A szőregiek egész nyáron dolgoztak, amit az iskola a szombati családi nappal köszönt meg. Két bográcsban rotyogott a marha- és birkapörkölt, a gyerekeknek pedig óriáspalacsintát sütöttek. Voltak sportos ügyességi versenyek, kreatív játékok és kézműves-foglalkozások is.

– Megkérdezték tőlem, hogy kötelező része-e a projektnek a családi nap – mondta a rendezvényen Kardos Kálmán, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója. – Természetesen nem, de azt hiszem, nagyon szép gesztus azoknak, akik önzetlenül, szabadidejüket feláldozva dolgoztak azért, hogy az iskola szebb, modernebb, élhetőbb legyen. Ráadásul a rendezvényen további felajánlások is érkeztek: az egyik szülő például – meglátva a kívülről megszépült tornatermet belülről – azonnal felajánlotta, hogy azt még a tanév megkezdése előtt kifesti.

Tímár Kriszta, delmagyar.hu