Szeptember 1-jén lépett hatályba a természetes személyek adósságrendezését bevezető törvény, amely a bírósági végrehajtáshoz képest méltányosabb feltételeket biztosít az adósoknak és a hitelezőket is együttműködésre ösztönzi. Az eljárás célja a magánszemély vagyonának és jövedelmének felhasználásával a fizetőképességének helyreállítása úgy, hogy közben hitelezői is teljes vagy részleges megtérüléshez jussanak.

A törvény rendelkezik a Családi Csődvédelmi Szolgálat felállításáról, amely szervezet keretében a kormányhivatalok arra kiképzett munkatársai segítik a bajba jutott állampolgárokat, hogy ebben a méltányos eljárásban kedvezőbb feltételekhez jussanak hiteltörlesztésükhöz.

A magáncsőd önkéntesen kérhető. A kérelmet annál a pénzügyi intézménynél (főhitelező) kell benyújtani, amely első helyen jegyzett be jelzálogot az adós lakóingatlanán. A Családi Csődvédelmi Szolgálat fizetésképtelenségi szakértőként működik közre az eljárásban. A Csongrád Megyei Kormányhivatalnál jelenleg öt munkatárs végezte el az erre felkészítő képzést, közülük kettő foglalkozik teljes munkaidőben az eljárás után érdeklődőkkel. Elérhetőségeik a következők:

Családi Csődvédelem

Központi e-mail cím: adossagkezeles@csmkh.hu

Ügyintézők:

Nagy Hajnalka
Telefon: 62 / 680-462
E-mail: nagy.hajnalka@isz.csmkh.hu

Tóth Milán Gábor
Telefon: 62 / 680-460
E-mail: toth.milan@isz.csmkh.hu

A munkatársakat hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között kereshetik fel személyesen az érintettek.

A magáncsőd védelem mentőövet nyújthat a bajba jutott családoknak. Azoknak segíthet, akiknek az otthona veszélybe került, hogy kikerüljenek az adósságcsapdából, és helyreálljon a fizetőképességük. A lakóingatlanra vonatkozó végrehajtás elindítása közel százezer családot érint. Az első évben országosan 25 ezer család lehet sikeres a kezdeményezésben. A többi családnak a Nemzeti Eszközkezelő nyújthat segítséget, amely megnöveli a megvásárolható ingatlanok számát.

Bővebb tájékoztatás: www.csmkh.hu weboldal Főosztályok menüpontjában, a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály alatt, a letölthető dokumentumok között található. A kormányhivatal honlapjáról közvetlenül is elérhető a jobboldali menüsávban a „Csődvédelem” ikonra kattintva a www.csodvedelem.gov.hu honlap, amely az eljárás számos gyakorlati kérdésében nyújt tájékoztatást az adósoknak.

szegedma.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: jarmoluk, pixabay.com