A sajtóban megjelent információk szerint az elmúlt napokban néhány településen részlegesen korlátozták a lakosság szabad mozgását. A Miniszterelnökség közleményben jelezte: kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult.

A veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el
– hívta fel a figyelmet szerdán kiadott közleményében a Miniszterelnökség.

Hangsúlyozták, hogy a polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia.

A közleményben arra is kitértek, hogy a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.