Az 5-ös főút mentén lévő CBA Príma tulajdonosa vette meg az egykori újszegedi Árpád nevelőotthon ingatlanát. A tervek szerint jövő ősszel ott is CBA Príma Áruház nyílik. Lakossági fórumon tájékoztatnak a részletekről.

Lakossági fórumot szervez az újszegedi Szőregi úti egykori Árpád nevelőotthon telkének hasznosításáról Pocsai Blanka, a körzet önkormányzati képviselője augusztus 26-án, hétfőn 17 órára a Gregor József Általános Iskolába.

– Decemberben hívtam össze legutóbb fórumot, mielőtt a területet átminősítette a közgyűlés kisvárosias lakózónára. Akkor megkérdeztem a városvezetéstől, hogy van-e konkrét befektető, de nemleges választ kaptam. Borzasztó kellemetlen, hogy az utóbbi hetekben meg azt a kósza hírt hallottam, hogy az IKV eladta az ingatlant. CBA Áruház lesz rajta – mondta a fideszes képviselő. – Egyeztetettem az új tulajdonos képviselőjével, közvetítettem a Borostyán utcai lakosok félelmét az átmenő teher- és személyforgalommal kapcsolatban. Megnyugtatott, hogy nem lesz átmenő forgalom, a lehető legharmonikusabb beilleszkedésre törekednek. A lakossági fórumra a cég képviselője látványtervekkel jön, részt vesz a Szőregi út másik oldalán épülő benzinkút építtetője is, az áramszolgáltató munkatársa beszélni fog a távvezetékekről, bár azokban a CBA építkezése nyomán nem kell megemelni a feszültséget.

A Hansa-Kontakt Kft. márciusban valóban megvette az önkormányzattól a Szőregi úti 2,6 hektáros ingatlant közel 459 millió forintért. A társaság a CBA üzletlánc egyik tulajdonosa, és az 5-ös főút mentén két éve átadott CBA Príma Áruház tulajdonosa. Kis Attila, a Hansa-Kontakt ügyvezető igazgatója megkeresésünkre megerősítette a hírt. Nagy élelmiszerüzletet alakítanak ki, amely kiegészül olyan egyéb szolgáltatásokkal, mint bankfiók, posta, lottózó, trafik, cipész, virágbolt, tisztító. Csupa olyan szolgáltatással, amelyet az újszegedi háziasszonyok régóta hiányolnak. A plázastop alól a városvezetéssel egyetértésben felmentést kértek és kaptak. Hozzávetőleg 10 ezer négyzetméter alapterületű létesítményt terveznek, ebből nagyjából 7000 négyzetméter lesz a hipermarket, a fennmaradó 2-3 ezer négyzetmétert foglalja el a vendéglátás és a szolgáltatás. Ez is CBA Príma üzlet lesz, a Budapesti útinál majdnem kétszer nagyobb alapterületű.

A cégvezető kiemelte: a környező lakosság igényeit végig szem előtt tartva terveznek, építkeznek és működnek majd. Az egész épület alatt mélygarázst alakítanak ki, nagyjából 400 parkolóhellyel. Átmenő forgalom nem lesz, a komplexumot a Szőregi útról egy új körforgalmon keresztül lehet majd megközelíteni, amelyet szintén a cég épít meg. Az épület előtti előkert, a háta mögött hármas fasor és zajvédő fal garantálja a hátsó utcák nyugalmát. Az Árpád nevelőotthon egykori épületei nem védettek, ezeket lebontják, a művelet már elkezdődött. Az úthoz közelebbi főépület homlokzatának vonásait adják majd vissza az új épület oldalán. (Hasonlóan az Árkád üzletközpont Rigó utcai részéhez, ahol az egykori kenderfonó homlokzatát örökítették meg.) Az ügyvezető hangsúlyozta: nem dobozt, nem bódét terveznek lemezből, hanem a kisvárosias zóna szabályai szerint téglával, üveggel és cseréppel dolgoznak. Az épületet Hajdú Nóra tervezi, aki a Budapesti úti CBA Prímánál is közreműködött. A tervek szerint – az engedélyektől függően – 2014 szeptemberében-októberében nyitnak.

Várhatóan 250 új munkahelyet jelent majd a komplexum. Az éttermet és a kávézót a Hansa-Kontakt működteti, a többi szolgáltatásra bérlőkkel kötnek szerződést. Éjszaka nem lesznek nyitva az üzletek, nem lesz árufeltöltés. Az építkezés összesen 4 milliárd forint értékű beruházást jelent.

Dombai Tünde, delmagyar.hu