Egy város soha nincsen kész, azért vállaltam, hogy indulok a választáson, mert sokkal jobban motiválnak a még meg nem valósult tervek, mint amennyire elégedett vagyok az elért sikerekkel. Ezért én Szegedről beszélek, az ellenfelek pedig rólam. Azt szeretném, ha végre abban versenyeznénk, hogy ki tud többet tenni a városért! – mondta Botka László csütörtökön délután Szőregen.

Botka László polgármester és a terület önkormányzati képviselőjelöltje – Berkesi Ottó – lakossági fórumon találkoztak a választókkal csütörtök délután a szőregi művelődési házban. A zsúfolásig megtelt nagyteremben a polgármester arról beszélt, hogy a választási kampányok idején az emberek az átlagnál jobban érdeklődnek a politika, a helyi közügyek iránt. Ez azért jó, mert sok javaslat, vélemény összegyűlik ilyenkor, amit a város vezetésében sikeresen tudnak hasznosítani.

Az önkormányzati választások nem a pártpolitikáról szólnak

– Az önkormányzati választások nem a pártpolitikáról szólnak, hanem a helyi közösségek jövőjéről. Minket szegedieket, bár sokfélék vagyunk,  összeköt bennünket az, hogy szeretjük a városunkat és azt akarjuk, hogy fejlődjön, gyarapodjon. Aki vállalkozik egy város irányítására, annál nem az a fontos, hogy milyen a pártállása, hanem, hogy milyen jövőt tud kínálni az itt élőknek. Egy város, egy városrész ugyanis olyan, amilyenné a polgárai, a lakói teszik. Szeged fejlődéséhez semmi más nem kell, mint a szegedi emberek, polgárok összefogása. Semmilyen más külső tényező, hatalom nem tud nekünk adni semmit, de nem tud elvenni sem! – mondta a polgármester.

Botka László beszélt arról is, hogy a fideszes polgármesterjelölt most azt próbálja eladni, hogy az Orbán-kormánynak köszönhetően az ország fejlődik, miközben az ő káros tevékenysége miatt pedig Szeged leszakad. A valóság, a számok azonban ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják.

– Miközben országosan 8, Vásárhelyen 11, Debrecenben pedig 7 százalékos a munkanélküliség, addig Szegeden ez a szám nem éri el az 5 százalékot. Hamis az az állítás is, hogy a kormány pénzzel fogja tömni Szegedet, ha fideszes lesz a polgármester. Évek óta minden beruházás – kivéve a futballstadionokat – uniós pénzből valósul meg. Az meg egyenesen hajmeresztő, hogy egy hatalom azzal fenyegetőzik, ha nem rá szavaznak, megbünteti a választókat. Az uniós források lehívásához pedig semmi köze sincs a polgármester vagy a képviselőtestület pártállásnak. Azok a sikeres városok, amelyek megtanulták az uniós „nyelvet” és jól tudnak pályázni. Szeged vezetése eddig is így dolgozott, ez látszik is az eredményeken.

Botka László: a 300 milliárd forint tény és nem ígéret!

Botka László elmondta, az unió előző 7 éves fejlesztési ciklusában 300 milliárd forint érkezett a városba. Az összeget az önkormányzat, az egyetem, a vállalatok és a cégek „hozták” Szegedre. A magyarországi nagyvárosok közül Szeged toronymagas az első a fejlesztési források megszerzésében. Ez a 300 milliárd forint tény és nem ígéret – mondta a polgármester.

Az új szabályok szerint Szegednek most nem kell nulláról indulnia, a városnak már biztosan van 32 milliárd forintja, de a cél az, hogy a magasra tett lécet is átugorjuk a következő években, azaz legalább 300 milliárdos forrás érkezzen Szegedre. Ehhez az kell, hogy a polgármester mellé olyan közgyűlést válasszanak a szegediek, akik a békés, építő munkában partnerei lesznek a városvezetőnek.

A Fidesz elszegényítette az országot, de csak most veszik észre

A kampányban most a fideszes jelölt nemcsak néhány kiló krumplival próbálja megvásárolni és megalázni a szegedieket, de hazugságokat is állít, megpróbálja hülyére venni az embereket.

– A legnagyobb cinizmus az, ahogyan a szegedi jobboldal kampányol. A fideszes polgármesterjelölt hirtelen rádöbbent arra, hogy családok ezrei élnek rettentő nehéz körülmények között Szegeden is. Mindezt egy olyan párt jelöltje mondja, amelynek a kormányzása alatt az ország fele teljesen elszegényedett. Nem kellett volna elvenni a rokkantnyugdíjakat, 47 ezer forintra csökkenteni a közmunkásbért, bevezetni Európa legmagasabb, 27 százalékos fáját és nem kellett volna 40 új adót bevezetni, akkor most nem lenne szükség arra, hogy krumplit osztogassanak és megalázzák az embereket. Szélhámosság az is, ahogyan a rezsicsökkentéssel kampányolnak, mert ezen is magas keresetűek nyernek a legtöbbet.

Az itt élők többsége szerint Szeged évről-évre fejlődik

Botka László beszélt arról is, hogy arra lehetünk közösen a legbüszkébbek, hogy 12 évvel ezelőtt a megkérdezett városlakók egyharmada mondta azt, hogy jó irányba halad Szeged, mára ez az arány megfordult, az itt élők kétharmada érzi úgy, hogy a város évről-évre fejlődik, gyarapodik. Az országban az a kép alakult ki rólunk, hogy Szeged az a város, ahol békés építőmunka folyik.

– Ez is azt bizonyítja, hogy nem számít a polgármester és a közgyűlés pártállása, hiszen az elmúlt négy évben, a Fidesz kormányzása idején is éppen úgy fejlődött Szeged, mint korábban.

Botka László ugyanakkor szólt arról is, hogy a szegedieknek ne legyenek illúziói, ha a Fidesz hatalomra kerül, semmilyen korlátot nem ismer. Így volt ez 2010-ben is, amikor nagy többséggel városvezetővé választották, ám a közgyűlésben patthelyzet alakult ki. A fideszes képviselők nemet mondtak arra az ajánlatra, hogy vezessék közösen a várost, inkább összefogtak az egy szem jobbikos képviselővel, és semmi mással nem foglalkoztak, minthogy lenyúlják az önkormányzati cégeket. Barátokat, ismerősöket, rokonokat – teljesen alkalmatlan személyeket – neveztek ki cégvezetőknek. És négy éven keresztül valamennyi közgyűlés arról szólt, hogy számolatlanul öntötték a pénzt a városi cégekbe, azok pedig elkötötték a korábbinál drágább szolgáltatásokra. Közben egyetlen javaslatuk, ötletük sem volt arra, hogy milyen fejlesztést, beruházást kellene megvalósítani, sőt, ami a legmegdöbbentőbb, a korábban elnyert beruházásokat – a trolibeszerzést és a lézerközpont építését – is igyekeztek akadályozni.

Fideszes pénzszivattyú helyett járdák épülhetnek a jövőben

– Most, amikor végre lezárhatjuk ezt a négyéves önkormányzati ciklust, elkészítettük ennek a mérlegét és kiderült, hogy négy esztendő alatt a most végre leköszönő közgyűlés fideszes-jobbikos egyfős többsége minden évben ötszáz millió forinttal növelte a városi cégek költségvetési támogatását – ez négy év alatt kétmilliárd forint volt, azután az adófizetők pénzét a jobboldal által kinevezett cégvezetők elköltötték megemelt árú külső szolgáltatásokra: tanácsadásra, ügyvédekre, reklámokra. Így került magánzsebekbe ez a hatalmas összeg. Ha megkapjuk a lehetőséget, hogy közgyűlési többséggel irányítsuk Szegedet a következő öt évben, akkor ennek a pénzszivattyúnak azonnal véget fogunk vetni. Ez azt jelenti, hogy minden évben legalább 500 millió forintot tudunk majd – arányosan, minden városrészben – út és járdaépítésre fordítani. Erre egy külön alapot is létre fogunk hozni. A ciklus végére két és fél milliárd forintból már komoly eredményeket fogunk tudni elérni. Ezért arra szeretném kérni Önöket, hogy olyan képviselőket válasszanak a polgármester mellé, akikkel ebben a békés építőmunkában közösen lehet dolgozni – mondta a városvezető.

A déli Tisza-híd a szőregiek életminőségét is megváltoztatja

Botka László szólt arról is, hogy a következő években a már elnyert 32 milliárdból és a további pályázatokon megszerzett forrásokból meg fogják építeni a déli Tisza-hidat, ami többek között a szőregieknek fog majd jobb közlekedést biztosítani.

–  Egy új, fedett sportuszodát is fogunk építeni, mert Szegednek erre óriási szüksége van. Folytatni fogjuk a városrehabilitációt. Eddig is az volt a városfejlesztési koncepciónk legfontosabb eleme, hogy a szegediek egyharmada a belvárosban, egyharmada a lakótelepeken, egyharmada pedig a körtöltésen kívül él és akkor igazságos egy városfejlesztés, ha minden évben, minden városrészben valami fontosat meg tudunk valósítani. Így került sor Szőregen arra, hogy az elmúlt években új művelődési ház épült, teljesen felújítottuk és kibővítettük az általános iskolát, szabadidő parkot alakítottuk ki és megfiatalodott a Rózsák tere is – mondta a polgármester, majd így folytatta: „Az épülő lézerközpont mellé pedig egy 70 hektáros új, ipari parkot is létre fogunk hozni, hogy azoknak a cégek, amelyek az ELI miatt érkeznek Szegedre, megfelelő telephelyet tudjanak kialakítani és munkahelyeket tudjanak teremteni. Azt is tervezzük, hogy a távolsági és helyközi tömegközlekedést kivisszük a Mars térről, építeni fogunk egy új buszpályaudvart, de megfiatalodik a Széchenyi tér és a Tisza-part is, valamint folytatódhat a lakótelepek megújítása is.”

Botka László végül megköszönte a szegediek eddigi bizalmát és arra kérte a megjelenteket, hogy október 12-én szavazzanak neki és csapatának ismét bizalmat, hogy folytatódhasson a békés, építő munka Szegeden.

A szőregiek mindennapjain szeretne segíteni Berkesi Ottó

A városrész önkormányzati képviselőjelöltje, Berkesi Ottó a fórumon elmondta, közel két évtizede él Szőregen, jól ismeri az itt lakók gondjait, problémáit. A kampány során pedig házról házra járva gyűjtötte össze a megoldandó problémákat, amelyeket képviselni szeretne a torony alatt, ha megválasztják. Ebben a városrészben is az utak, a járdák jelentik a legnagyobb problémát, de az idei esős nyár rávilágított a csapadékvíz elvezető rendszer problémáira is. A közterületeken is akad még mit szépíteni, a jelölt többek között a Monti parkban lévő tó ügyét is szeretné megoldani, hogy igazi közösségi térré válhasson ez a terület. Sok a magányos, idős ember a területen, az ő gondozásukra is nagyobb hangsúly kíván fektetni Berkesi Ottó, akárcsak a fiatalok problémájára, akik szerint Szőregen kevés a szórakozási, kikapcsolódási lehetőség. A városrészt országszerte híressé tevő rózsaünnep is egyre kevesebb programot biztosít az itt élőknek és turistáknak – Berkesi Ottó ezen is változtatni szeretne.

szeged.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu

szoreg.hu képtár