Szegeden egyetlen rászoruló sem maradhat segítség nélkül, annak ellenére, hogy a kormány az elmúlt öt évben 900-ról 186 millió forintra csökkentette a városnak adott szociális támogatást. Az erre szolgáló összeget a város cégeinek élére novemberben kinevezett új vezetőknek kell ésszerű takarékossággal megspórolni – mondta Botka László polgármester a Közéleti Kávéház évadnyitó előadásán.

Botka László, Szeged polgármestere volt a vendége csütörtökön délután a Közéleti Kávéháznak. A programsorozat évadnyitó rendezvényének most is a városháza zsúfolásig megtelt díszterme adott otthont. Immár 13. alkalommal számolt be az érdeklődőknek a városvezető Szeged elmúlt évi fejlődéséről és a várható tendenciákról.

A polgármestertől az est moderátora, Kozó Attila, a városi televízió főszerkesztője először azt kérdezte, minek tulajdonítja a baloldal elsöprő győzelmét az októberi önkormányzati választásokon, ahol 20 egyéni körzetből 17-et nyertek meg, és Botka Lászlót több mint 58 százalékos eredménnyel választották immár negyedszer is Szeged polgármesterévé. Mit jelent a városvezető számára kétharmados győzelem? – kérdezte a tévés újságíró.

– Politikai pályafutásomnak ez az egyik legnehezebb kérdése, erről talán szegedieket kellene megkérdezni. De az egyértelmű, a város lakói valódi európai demokraták, akik tudják, hogy a teljesítmény számít, és tisztábban vannak azzal, hogy a politikusoknak ők a munkáltatóik, akik pedig nem a választók érdekeit képviselik, azokat elzavarják. Ami pedig a kétharmadot illeti, ilyen az önkormányzati munkában nincs. Ugyanis nincs baloldali vagy jobboldali Szeged, csak egy város létezik, amely csak akkor tud fejlődni, ha mindenki azon verseng, ki tud többet tenni Szegedért, és olyan célokat fogalmaz meg, amelyeket mindenki pártállás nélkül támogatni tud. A mi kétharmados győzelmünkkel szemben azonban a Fidesz országosan csak a hatalmát építi.

Botka László kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy nem jelent Szeged számára hátrányt az, hogy más színű a városvezetés, mint a kormány. Ezt bizonyítják az elmúlt évek is, amikor a Fidesz-kormány idején Szeged számított a legsikeresebb hazai nagyvárosnak az uniós források megszerzésében. A Tisza-parti város az előző ciklusban reális, megalapozott fejlesztési koncepciójával, közös célok megfogalmazásával és kiváló projektjeivel a legtöbb fejlesztési forrást, több mint 290 milliárd forintot nyert el.

 

Hullanak a csontvázak a szekrényből a fideszes cégvetők után

A városvezető részletesen is beszélt azokról a visszaélésekről, amelyeket az elmúlt négy évben a Fidesz-Jobbik „mutyikoalíció” által kinevezett vezetők követtek el a városi cégeknél.

–  A Fidesz az elmúlt négy évben ott akadályozta a folyamatban lévő fejlesztéseket, ahol csak tudta. Kizárólag a város vagyona érdekelte őket, szó szerint a szegediek „javát” akarták, legalábbis megszerezni az önkormányzati cégeken keresztül. A választási győzelem után ennek vetettünk azonnal véget. Nem indult boszorkányüldözés, ahogyan azt négy évvel ezelőtt a Fidesz tette, hanem tíz gazdasági ügyekben jártas, független ügyvéd vizsgálta át az önkormányzati cégek működését. Mára kiderült, évente félmilliárdos pluszköltséggel dolgoztak a városi cégek, az indokolatlanul megemelt szolgáltatási díjakra, reklámokra, ügyvédi költségekre négy év alatt 2 milliárd forintot pazaroltak el a szegediek pénzéből a Fidesz cégvezetői. A pénzszivattyút már a választás másnapján leállítottuk, a jövőben ezt a hatalmas összeget a város érdekében használjuk fel: bölcsődékre, iskolákra költjük, utakat újítunk fel.

Bár a cégek pénzügyi átvilágítása még nem fejeződött be teljesen, máris számtalan csontváz hullott ki a jobboldali cégvezetők hátrahagyott szekrényeiből.

– A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyében már büntetőfeljelentést is tettünk. Annak idején a fideszesek tucatnyi tüntetést szerveztek a piacfejlesztés ellen, majd az átadást követően, 2010 után megduplázódott a Mars tér forgalma, ám a városnak, mint tulajdonosnak ebből semmi haszna nem származott. A volt cégvezetés, ami befolyt, azt azonnal magára is költötte, felélték a teljes hasznot, hasonlóan történt ez a többi önkormányzati cégnél is.  Van olyan ügyvéd, akinek az irodája tanácsadás címén négy év alatt 200 millió forintot vett fel a városi cégektől – mondta el Botka László.

A városvezető szólt arról is, hogy 2010-ben a Fidesz hozzá nem értő rokonokat, ismerősöket és pártkatonákat nevezett ki a városi cégek élére, az idén novemberben viszont a szakmai hozzáértés volt az egyetlen szempont. Annyira nem a pártállás számított a kinevezésekkor, hogy két korábbi fideszes képviselő is van az új cégvezetők között.  A város mindenkivel csak egy évre kötött szerződést, ősszel pedig nyilvános pályázaton mérettethetik meg magukat a jelöltek.

 

A cégekből kitalicskázott pénzből szociális alapot hoznak létre

A moderátor Szeged 2015-ös költségvetéséről is kérdezte Botka Lászlót, aki elmondta, a Fidesz kommunikációja szerint „Magyarország jobban teljesít, mindenki jobban él, infláció nincs, a gazdaság pedig szárnyal” – legalábbis ez a kormányzati propaganda. A valóságban azonban nem megmentik, hanem éppen kifosztják az önkormányzatokat. Négy év alatt 2 milliárd forinttal több pénzt vettek el Szegedtől, mint feladatot. Az idén ismét 500 milliós költségvetési vágásra számíthat a város.

– A legszomorúbb az, hogy a legdrasztikusabb elvonás a szociális szférát sújtja már évek óta. 2010-ben a város 900, az idén már csak 186 milliót kap az állami büdzséből ilyen célokra, miközben 4 millión élnek már országszerte a létminimum alatt és hatalmasra nyílt az olló gazdagok és szegényebbek között. A kormányzati szociálpolitika továbbra is a nehéz sorsúakat sújtja, ahelyett, hogy segítene rajtuk. Az önkormányzatoknak csak újabb helyi adókon keresztül nyílna lehetősége szociális támogatásokra. Szegeden azonban eddig sem fizetett adót a lakosság, és a szándékaink szerint a jövőben sem fog, éppen elég nagy teher az a 40 új adó, amit a kormány vetett ki az elmúlt években.

A polgármester elmondta, tavaly 12 ezer szegedi kért az önkormányzattól szociális támogatást, ez 12 ezer családot érint. Lakásfenntartási támogatást 2700 család kapott, több száz család pedig adósságkezelési támogatásban részesült.

– Szegeden a jövőben is minden rászoruló meg fogja kapni azt a támogatást, amit eddig, annak ellenére, hogy a kormány több mint 700 millió forintot vont ki öt év alatt a város szociális büdzséjéből – jelentette ki Botka László.

A támogatások fedezetét az fogja biztosítani, hogy egy 400 milliós szociális alapot hoznak létre az idei költségvetésben. Ennek fedezetét az új városi cégvezetőknek kell ésszerű takarékoskodással előteremteni. Botka László megjegyezte, a szolgáltatások színvonala ettől nem fog romlani, csak megszűnik a közpénzek kitalicskázása a cégeken keresztül.

– Számításaink szerint közel 600 millió forintot lehet ésszerű gazdálkodással megspórolni a cégeinknél, ebből 400 milliót szociális célokra csoportosítunk át, ezzel pótoljuk, amit a kormány elvett. Így Szegeden senkinek sem kell majd félnie attól, hogy a megélhetését biztosító minimális támogatásoktól elesik. Szeged ezzel szeretne példát mutatni a magyarországi nagyvárosoknak – mondta a városvezető.

 

2015 a felkészülés és a tervezés éve lesz

Az est keretében szó esett arról is, hogy a város már az utolsó finomításokat végzi Szeged 2015-ös költségvetésén, amelyet Botka László jövő csütörtökön mutat be a legnagyobb száz helyi adózónak.

Szeged idei költségvetése 34 és fél milliárd forint lesz, ez az összeg 2008-ban még 72 milliárd volt. A csökkenés oka az államosítás és a beruházási hányad visszaesése.

– Jelenleg már csak két jelentősebb beruházás zajlik a városban: a lézerközpont és a partfalfelújítás. Az idei esztendő a felkészülés és a tervezés éve lesz. A késlekedés oka, hogy a magyar kormány elképesztő csúszásban van az uniós források felhasználásában.

A polgármester beszélt arról is, hogy Szeged a korábbinál jobb helyzetben van, mert az új hétéves uniós fejlesztési ciklusban 34 milliárdos összeget már nevesítettek a városnak.  Ez csak az unió által támogatott célokra fordítható forrás, a közgyűlés ezzel kapcsolatban már 16 projektet el is fogadott. A költségvetésben pedig 300 millió forintot különítenek el a beruházások előkészítésére.

Szeged többek között harmadik hidat, fedett uszodát és az ELI köré tudományos-innovációs parkot szeretne építeni a következő években. Az önkormányzatnak ugyanis a város versenyképes adottságait kell támogatni és infrastruktúráját fejleszteni – ezzel tudja elősegíteni a munkahelyteremtést. Szeged ebben eddig sem állt rosszul, hiszen az országos 7 és fél százalékkal szemben nálunk 4 és fél százalékos a munkanélküliség. A további javuláshoz olyan szakemberek kellenek, akikre a fejlődő, dinamikus iparágaknak szüksége van: ilyenek például az informatikusok és a szoftverfejlesztők.

 

A harmadik híd megépítése Szeged számára kiemelkedően fontos

A következő évek fejlesztési irányainak egyik legfontosabb kérdése, hogy megépül-e a harmadik Tisza-híd? Botka László elmondta, az elmúlt években megépült az M5-ös autópálya, majd az M43-as sztrádával sikerült kivezetni a tranzitforgalmat a városból. Ezek döntő jelentőségűek voltak Szeged életében. A harmadik ilyen fontos fejlesztés a déli Tisza-híd, amelynek magvalósítása a legbonyolultabb és legösszetettebb feladat, mert ez nem számít nemzetközi főútvonalnak. Jó hír viszont, hogy a programot nem régiben a támogatandó közútfejlesztési beruházások közé sorolta a kormány. Egyelőre még nem dőlt el, hogy egyszerű közúti híd, vagy vasúti és közúti híd épülhet-e a Tiszán. Szeged számára az utóbbi lenne előnyös, ám ez jóval nagyobb beruházást igényel, és a MÁV-val is meg kell állapodni a fejlesztésről. Szeged számára kiemelkedően fontos ez a beruházás, mert a Tisza melletti területeket rendkívül felértékelné, máris számos beruházó érdeklődik a terület iránt.

 

Nem versenyeznie kell egymással, hanem összefogni!

Botka László a nagy beruházások tervei mellett beszélt arról is, számos apró, a szegediek életét megkönnyítő fejlesztést is terveznek, hogy még élhetőbb és szerethetőbb legyen a város.  Ebben is érezhetően más lesz ez a ciklus, mint az előző volt.

A költésvetés szerint közel 600 millióval csökkentik az önkormányzati cégek támogatását, ebből egy 400 milliós segélyezési alapot hoznak létre, a megmaradó 200 millióból pedig a városrészek egyformán részesednek: a helyi képviselők a lakossággal egyeztetve nyújtják majd be az elképzeléseket, kéréseket. Többek között utakat, járdákat tesznek rendbe – erre külön alapot hoznak létre a büdzsében.

Az est zárásaként Kozó Attila azt kérdezte a polgármestertől: mit üzen Szeged az országnak?

– Elsősorban azt, hogy hiába akarja a kormány elvenni a pénzt a szegényektől, mi ezt nem hagyjuk. Azt is üzenni szeretnénk az új cégvezetők kinevezésével, hogy nálunk nem a pártállás, hanem a tisztesség, a tudás és a szakértelem számít. Bizonyítani szeretnénk, hogy baloldaliként is lehet sikeres az ember, ha szorgalmas, becsületes és tisztességes munkával szolgálja meg a választók bizalmát. Szeged üzenete az is, hogy csak egy egységes baloldal lehet sikeres, nem versenyeznie kell egymással, hanem összefogni! – mondta végül Botka László.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu