Péntek este ünnepélyes keretek közt megnyílt a 19. Szőregi Rózsaünnep a Rózsák terén. Botka László polgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a helyiek fontosnak tartják a rózsatermesztés hagyományának ápolását.

A településrész templomát, az Alexandriai Szent Katalin katolikus templomot kétszáz éve szentelték fel, azóta van Szőregen szervezett iskolai oktatás-nevelés. Az évforduló kapcsán a Kossuth Lajos Általános Iskola egész éven át tartó rendezvénysorozatot szervezett. Ennek részeként pénteken egész délután az iskoláé volt a főszerep, főleg a kis táncosok kaptak nagy tapsot a Rózsák terén felállított színpadnál. Az intézmény tanárai, jelenlegi és öregdiákjai is számtalan produkcióval készültek. A jubileumhoz kapcsolódva az Alexandriai Szent Katalin katolikus templom menyasszonyi ruha bemutatóval és rózsacsokor árveréssel is készült.

A közeli művelődési házban olyan különleges kiállítások várták az érdeklődőket, mint a macik és a rózsák együttesét bemutató tárlat, amely főleg a gyerekek körében volt népszerű. Akik inkább vásárolni, nézelődni szerettek volna, azok a kirakodóvásárban találhattak maguknak különlegességeket, többek között rózsasziromból készült szépítőszereket, és természetesen rózsalekvárt is. Este hatkor lépett a színpadra Berkesi Ottó önkormányzati képviselő, Szabó Sándor országgyűlési képviselő, valamint Botka László polgármester.

Köszöntő beszédében Berkesi Ottó, Szőreg egyéni képviselője kiemelte, hogy körülbelül 250 család él a rózsatermesztésből a Szegedhez tartozó településen, ugyanakkor munkájuk eredményeként közel 5 millió rózsatövet szállítanak innen a hazai és nemzetközi piacokra. Ez azt jelenti, hogy Európában minden tízedik rózsatő Szőregről és környékéről származik.

Botka László, Szeged polgármestere megnyitó beszédében egy finom politikai szóviccel oldotta az időjárás kiszámíthatatlansága miatti feszültséget. Azt mondta az ég felé nézve, hogy egy órája narancsriasztást adtak ki az ország egész területére, de ez általában el szokta kerülni Szegedet. A polgármester – aki egyben a rendezvény fővédnöke is – utalt arra, hogy egyedülálló öröksége a rózsatermesztés a Tisza-Maros szögnek, amit a szőregiek évszázadok óta ápolnak. Köszönet ezért az itt élő dolgos családoknak – mondta Botka László, majd hozzátette: Szeged büszke Szőregre. Ezt követően ünnepélyesen megnyitotta a 19. Szőregi Rózsaünnepet.

Ez után Tóth Ferenc, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének nevében átadta az Év Dísznövénytermesztője Díját Kocsis Savanya Andrásnak, aki régóta foglalkozik rózsatermesztéssel, munkáját mindig precízen, nagy szorgalommal végezte. Ezt követően kezdetét vette a jótékonysági Rózsafutam, amelynek keretében több tucat különleges autó hajtott be Szeged központjába, a Széchenyi térre, ahol a járműveken utazó rózsahölgyek a szegedieket és a város vendégeit invitálták a fesztiválra. A Rózsafutam az autók, a rózsák és a felvonulás mellett az összefogásról és a támogatásról is szól. A jelentkezők ugyanis jótékonysági nevezési díjjal járulnak hozzá a Karitáció Alapítvány bohócdoktorainak munkájához.

A Szőregi Rózsaünnep fő látványosságára szombaton délután kerül sor, amikor karneváli felvonulással kápráztatják el a fesztiválra kilátogatókat. Ilyenkor több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig koncertek, színpadi programok, majd tűzijáték szórakoztatja a nagyérdeműt.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu