Felnőttek mezőnyében lett második helyezett az országos bűvészversenyen egy 11 éves szegedi diák. Borbély Csaba híres bűvésznek készül, tanára, a szintén szegedi Boldog Péter szerint minden esélye meg is van rá.

Az ország második legjobb bűvésze egy 11 éves szegedi fiú. Borbély Csaba a felnőttek mezőnyében versenyzett a Corodini-kupán, amely nemzetközi hírű verseny. Ez volt az első megmérettetése, mindössze két és fél éve foglalkozik „varázslással”.

– Az anyukám egy éjjel látott egy filmet Dynamóról, ami annyira tetszett neki, hogy másnap nekem is megmutatta. Akkor határoztam el, hogy én is ezt fogom csinálni – mesélt a kezdetekről a 11 éves fiú. Persze az elhatározás még kevés, hiszen Szegeden semmiféle bűvészkelléket nem lehet kapni. Az első trükköket is a Youtube-ról, önállóan tanulta meg. Anyukája a határozottságának köszönhetően lett a tanára.

– Két éve, gyereknapon Szegeden lépett fel Hajnóczy Soma, Kelle Botond és Boldog Péter – vette át a szót Borbély Lili. – Péterről azt mondták, szegedi, így a műsor után lerohantam, és azt mondtam neki, ő lesz a fiam tanára. Erre Péter annyit mondott: inkább vigyem el úszni.

Csakhogy a szülők végül elérték, hogy a népszerű bűvész megnézze a fiút, a látottak után pedig úgy döntött, mégis foglalkozik Csabával. – Azt gondoltam, csupán egy varázslatokért rajongó gyerekről van szó, de kiderült, hogy tényleg komolyan bűvész szeretne lenni – mondta Boldog Péter, aki egyetemi tanulmányai mellett azóta magánórákat ad a fiúnak.

– A bűvészet 15 százalékban szól csak az ügyességről, a többi a show – mondta a bűvésztanár. Szerinte Csaba színpadra termett, ráadásul szimpatikus is. Tehetsége pedig abban mutatkozik meg igazán, hogy ő maga is fejlesztgeti a trükköket, hogy még különlegesebbé tegye azokat.

Fotó: Karnok Csaba / delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba / delmagyar.hu

– Leginkább a kártyát szeretem – árulta el a fiatal bűvész, aki egész nap gyakorol. Szó szerint, ugyanis az iskolában, szünetek alatt is ott van a pakli a kezében. – Sokan nyúznak, hogy áruljam el, hogy csinálom, de még egyetlen trükköt sem lepleztem le. Egyedül az ötéves öcsémet tanítottam meg egyre – azt azóta jobban csinálja, mint én.

Arra a kérdésre, hogy nem kiábrándító-e gyerekként leleplezve látni a varázsvilágot, Csaba azt mondta: egy kicsit igen. Dynamo is pont azért került ki a példaképei közül, mert már a trükkjei mögé lát. De nem bánja, hiszen tervei szerint egy napon rajta csodálkozik majd a fél világ – híres bűvész szeretne lenni. Szülei ehhez minden támogatást meg is adnak: édesapja az asszisztense, édesanyja pedig a menedzsere.

Tanára munkáját szintén a bűvészversenyen ismerték el: ő a legjobb bűvésztanár címet kapta meg. A 28 éves Boldog Péter erre büszkébb, mint arra, hogy ő maga is többször megnyerte már ezt a versenyt.

Timár Kriszta, delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: Karnok Csaba / delmagyar.hu