Szőreg és térségének gazdái ötödik alkalommal kapcsolódnak be az adománygyűjtésbe. Sok millió búzaszem, de egy nemzet rászorulói kapják.

Tiszasziget, Ferencszállás, Kübekháza, Deszk, Szőreg települések nevei olvashatóak az egymás mellé állított búzával teli, nemzeti színű szalaggal átkötött zsákokon. A rendezvényen részt vett többek között Rózsavölgyi József, a Fidesz – L.É.T. önkormányzati képviselője, B. Nagy László Csongrád megye fejlesztési biztosa, a Fidesz országgyűlési képviselője és Szabó Károly falugazdász is.

„Idén ötödik alkalommal gyűjtünk a határon túli gyermekek részére” – mondta el Rózsavölgyi József, az akció helyi koordinálója. Az összegyűjtött búzából az augusztus 20-án tartott körmenetre készítenek egy öt kilós cipót, a fennmaradó lisztet pedig Böjte Csaba árváinak Dévára, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon gyermekeinek, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület rászorultjainak szánják. Idén céljuk, hogy minden magyarországi megye egy-egy karitatív szervezetének is adjanak az országban összegyűjtött adományból.

A Magyarok Kenyere Ünnep szervezői országos szinten várnak búzafelajánlásokat minden olyan termelőtől, cégtől, szövetkezettől, vagy magánszemélytől, továbbá várostól, kisebb településtől, akik a programban részt kívánnak venni, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minden megyében biztosít csatlakozási pontokat. Az így összegyűjtött búzából készült “összmagyar lisztből” – egy délvidéki magyar település, Székelykeve vendégkovászával, és a Parajdról kapott sóval – sütik meg a Magyarok Kenyerét, továbbá a megyei jogú városok ünnepségeire szánt augusztus 20-ai nagykenyereket. Augusztus 20-án Magyarok Kenyere Ünnepet Böjte Csaba személyesen is megtiszteli Pécs városában.

Kárpát-medence szerte gyűjtik a búzát, Csongrád megyében több helyen lehet csatlakozni az eredetileg pécsi kezdeményezéshez. Rózsavölgyi József örömmel jelentette ki, hogy évről évre többen adományoznak, s ez alól az idei év sem kivétel. Az adományozók cselekedetét egy-egy cipóval köszönte meg a képviselő.

Tóth Marcell, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu