Még nincs hivatalos döntés arról, kik indulnak a Fidesz– KDNP színeiben a 2014-es parlamenti választáson – jelentette ki lapunknak Gyimesi László szegedi elnök. Ősszel tartja kongresszusát a párt. Kerényi János regionális pártigazgató viszont egy sajtóinterjúban már tényként közölte: Bohács Zsolt és B. Nagy László a kormánypárti képviselőjelölt.

2014-től összeférhetetlenné válik a polgármesteri és a parlamenti képviselői tisztség. Eredetileg úgy volt, hogy jövőre már az új Országgyűlés megalakulásakor életbe lép a tiltás, és 30 napot hagynak a leendő képviselőknek az összeférhetetlenség felszámolására – hogy válasszanak a két tisztség közül. A Fidesz vezetése azonban elfogadta Kósa Lajos debreceni polgármester és más fideszes városvezetők ötletét, hogy az új összeférhetetlenségi szabályok csak ősszel, a 2014-es önkormányzati választások után lépjenek hatályba.

Sajtóinformációk szerint a Fidesz vezetése azért is tartotta helyesnek Kósa javaslatát, mert a Fideszben 15-20 olyan képviselő is lehet, akinek a törvény miatt az őszi önkormányzati választások előtt 4-5 hónappal le kellene mondania önkormányzati posztjáról. Ez – amellett, hogy vezető nélkül maradnának a települések – az érintett politikusok számára azért okozna problémát, mert így sem a kampányra, sem az utódlás kérdésére nem lenne formális befolyásuk.

Megírtuk, Botka László szegedi polgármester, a szocialista párt választmányi elnöke az országos kampányban vesz részt, és az MSZP országos listáján indul jövőre a parlamenti választáson. Botka vélhetően előkelő helyen szerepel majd a listán, és bekerül az új, csökkentett létszámú Országgyűlésbe, amelynek már csak 199 tagja lesz az eddigi 386 helyett. Lapunk információja szerint Botka László 2002, 2006 és 2010 után 2014-ben is elindul Szegeden a polgármester-választáson. Úgy tudjuk, amennyiben újra megválasztják a szocialista politikust Szeged polgármesterének, lemond a parlamenti képviselőségről.

Csütörtökön megállapodott az MSZP és az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért, hogy 75–31 arányban osztja fel az egyéni választókerületeket, így minden körzetben csak egy ellenzéki jelölt indul a 2014-es parlamenti választáson. Információink szerint Szegeden az 1-es választókerületben az MSZP színeiben Szabó Sándor, a polgármesteri hivatal kabinetfőnöke, a szegedi 2-es választókörzetben pedig az Együtt 2014– PM színeiben Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatója indulhat.

Kik indulnak a Fidesz– KDNP képviseletében Szegeden a jövő évi parlamenti választáson? – kérdeztük Gyimesi Lászlót, a Fidesz városi elnökét. – Hivatalosan még nem született döntés arról, hogy kik az egyéni képviselőjelöltek, és ki hányadik helyen szerepel a listán – mondta a szegedi elnök. Hangsúlyozta, ősszel rendezik meg a júniusban az árvízi védekezés miatt elmaradt kongresszusukat, amelyen téma lesz a jelöltállítás, de elmondása szerint a végső szót a Fidesz országos választmánya mondja ki az ügyben.

– A Fideszben a választókerületi elnökök szoktak a jelöltek lenni. Jelenleg az 1-es választókörzetnek Bohács Zsolt, a 2-es választókerületnek pedig B. Nagy László az elnöke – mondta Gyimesi László. Kérdésre válaszolva közölte, az egyéni körzetek megnyerését tartják a legfontosabbnak, és a listával kapcsolatos spekulációkkal – lesz-e olyan szegedi fideszes, aki előkelő helyet kap az országos listán – nem kíván foglalkozni.

Egy hétvégi sajtóinterjúban Kerényi János regionális pártigazgató már tényként közölte az országgyűlési képviselő Bohács és a megyei kormánymegbízott B. Nagy jelöltségét. Bohács Zsolt 2010-ben az akkori szegedi 3-as körzetben győzött Botka László ellen, B. Nagy László pedig listán jutott be a parlamentbe.

A városban korábban arról is lehetett hallani, hogy Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke indulhat egyéni jelöltként. Balogh 1998-ban és 2002-ben Fidesz– MDF színekben nyert, 2006- ban viszont a Fidesz–KDNP képviseletében veszített a parlamenti választásokon az akkori szegedi 2-es körzetben. A Közszolgálati Közalapítvány a Magyar Televízió Közalapítvány, a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány, illetve a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi tanácsadó testületének jogutódja.

delmagyar.hu