A félpályás útlezárástól sem riadnak vissza a szőregiek

Évente több gyalogos is meghal a szőregi Makai úton, mivel két kilométeren belül nincs egyetlen zebra sem felfestve, így nem lehet szabályosan átkelni. A forgalmas 43-as főút mentén élők már aláírást is gyűjtöttek biztonságuk érdekében, de eddig semmi sem történt.

–Jöjjön ki a rendőr és büntessen meg! Hiszen szabálytalanságot követek el azzal, hogy reggelente átmegyek a 43-as főút túloldalán lévő buszmegállóhoz –mondta dühösen egy középkorú férfi a szőregi Makai úton, a Barázda utcai lejárónál. A férfi dühe indokolt, hiszen a forgalmas főút mentén élő több száz család már évek óta kéri, sőt most már követeli, hogy létesítsenek gyalogátkelőhelyet az érintett buszmegálló közelében.

Nincs olyan év, hogy ne üssenek el buszhoz siető gyalogost a 43-as út szőregi szakaszán. Egy rendőrségi statisztika szerint 1998 és 2001 között harminchat baleset történt ezen a részen, s közülük több halálos kimenetelű volt. Forgalomszámláláskor pedig kiderült, hogy naponta közel 17 ezer jármű halad át Szőregen.

Legutóbb múlt hét végén okozott tragédiát a zebra hiánya. Egy idős nő próbált átjutni a 43-ason. A Deszk felől érkező személyautó azonban elütötte a gyalogost, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. A rendőrségi szemle kiderítette, hogy a kihelyezett 50 kilométeres sebességkorlátozásra figyelmeztető tábla ellenére majd kilencvennel jött az a jármű, amely elgázolta az idős nőt.

– Két évvel ezelőtt éppen itt, a Barázda utcai buszmegállónál ütötték el az akkor tizenöt esztendős fiamat is –mutatta a helyszínen Cserényi Pálné. A fiú kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Édesanyja azonban nem hagyta annyiban a dolgot. Tavaly aláírásgyűjtési akciót szervezett annak érdekében, hogy létesítsenek az említett megállónál, valamint a Kavics utcai és a Napfény közi lejáró közelében is lámpával biztosított gyalogátkelőhelyet.

A 43-as szőregi szakaszán csak két helyen, egymástól több mint két kilométerre, a cukrászda és a temető előtt van zebra. –Ha betartanám a szabályokat és reggelente elgyalagolnék valamelyik zebrához és a túloldalon vissza a megállóhoz, akkor naponta két kilométernél is többet sétálnék. Ennyi erővel már egy tanyán is lakhatnék, s nem egy városrészben –panaszolta egy hölgy.

A 170-nél is több aláírást tartalmazó dokumentumot a lakók átadták Iványi Aurél MSZP-s önkormányzati képviselőnek. –Ismerem a problémát, mivel 32 évig én is a Barázda utcai lejáró közelében laktam. Így én is hosszú percekig vártam, mire át tudtam menni a túloldalra –tudtuk meg a képviselőtől, akinek a nagymamáját néhány évvel ezelőtt ütötték el a főúton.

Mivel a 43-as állami kezelésben lévő út, így közel egy éve a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht.-hoz továbbította Iványi Aurél a szőregiek kérését. –Egyeztetés is volt már az ügyben. Felajánlottam, hogy a képviselői alapomból finanszírozom a járdasziget, illetve a gyalogátkelőhely terveztetését, de még semmilyen választ nem kaptam a közútkezelőtől –folytatta a képviselő.

Noha a közútkezelő kht.-t mi is többször megkerestük, nem kaptunk választ kérdéseinkre. A szőregiek pedig már évek óta megoldást szeretnének problémájukra. –Ha a közeljövőben sem történik semmi, akkor a félpályás útlezárástól sem riadunk vissza –közölte Cserényi Pálné.

Kormos Tamás
Délmagyarország Online, 2004. január 21.