A Szőreget Deszkkel összekötő kerékpárút műszaki átadását tegnap délelőtt tartották. Az új „betonkígyót” legelőször a két település elöljárói próbálták ki, „drótszamárra” pattantak és elkerekeztek Szőregról egészen a szomszéd faluig. A nagyközönség szombattól veheti igénybe az utat, ugyanis játékos vetélkedőkkel és bemutatókkal színesített ünnepség keretében adják át a forgalomnak a mintegy 3,6 kilométer hosszú pályát.

Korábban már nagyon sok balesetet okoztak a 43-as főúton szabálytalanul közlekedő kerékpárosok, de nem lehetett kerekezve másképp eljutni Szegedről Deszkre. Összefogott a két önkormányzat és közös pályázatokat nyújtottak be, hogy előteremtsék az építéshez szükséges milliókat. Az államtól kapott 35,2 millió forintot kibővítették – Deszk 15-tel, míg Szeged 4,8 millióval járult hozzá – és augusztusban megkezdték az építkezést.

A kivitelező cég, a Hódút Kft. szeptemberre tervezte a 3,6 kilométer hosszú és két méter széles, összesen 55 millió forintba kerülő kerékpárút átadását, de az időjárás közbeszólt. Az esőzések miatt egészen tegnap délelőttig kellett várni arra, hogy megtörténjen az út műszaki átadása. Szőregen Tóth Csaba szegedi önkormányzati képviselő megköszönte az építők, támogatók munkáját és hozzátette, hogy a kerékpárút nem valósulhatott volna meg, ha nincs ilyen jó kapcsolat Szőreg és Deszk között. A nemzeti színű szalag átvágása után a vállalkozó szelleműek, élükön Tóth képviselővel és Simicz József deszki polgármesterrel átkerekeztek az új úton Deszkre. A biciklikonvoj egészen a település szélén lévő diszkóig tekert, ahol a polgármester köszöntőt mondott. Szerinte ez a kerékpárút nem más, mint egy köldökzsinór, ami most már összeköti a szegedi Széchenyi teret a deszki kórházzal.

A biztonságos kerékpárútra már régóta szükség volt, mivel egyre több kerekezőt ért baleset a forgalmas főúton. Az emberek igénylik ezt az utat, mert sokan kerékpárral járnak ügyes-bajos dolgaikat elintézni. A kerékpározás egészséges is. Ezt Deszken igen komolyan vették, ugyanis október elején a sportcsarnokban a lakosok közt kisorsoltak 65 darab biciklit, hogy ezzel testmozgásra biztassák őket. Az első szerencsés nyertes, Dékány Györgyné, Bözsi néni tegnap végig is kerekezett az ünnepi menettel az új kerékpárúton.

Kormos Tamás, Délmagyarország

Borítókép: Tegnap adták át a 43-as út melletti, közel 4 kilométeres kerékpárutat. Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország