Mától 160 kamera figyeli a szegedi közterületeket, így a városi rendőrkapitányság térfigyelő ügyeletén egyre többet látnak. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb biztonságban vagyunk. Csütörtökön bekamerázták a Csillag teret is.

Az elmúlt években 50 millió forintot költött az önkormányzat a szegedi közterületi térfigyelőkamera-rendszer programjára, ezt idén is folytatták – kezdte Csillag téri sajtótájékoztatóját Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester.

A megelőző években 84 térfigyelő kamerát helyeztek el a város különböző részein, idén ez újabb 76 kamerával egészül ki, így mára 160 kamerán keresztül felügyelik a rendet Szegeden. Ebben az évben ilyen célra 25 millió forintot költött az önkormányzat, míg 2020–2021-ben 50 millió forintot.

A kiépítés és a kamerák költségei azért is voltak a korábbiakban magasabbak, mert optikai gerincvezetéket és több esetben villanyvezetéket is ki kellett építeni a kamerarendszer működtetéséhez. Idén nem kellett költeni a rendőrségi szerverek bővítésére sem, mert ez a kapacitás rendelkezésre áll.

A fejlesztés első szakaszában 28 helyszínre telepítettek kamerákat, idén ez a szám valamivel alacsonyabb, de összességében mintegy 50 helyszínről érkeznek a felvételek a városi rendőrkapitányságra. Nagy Sándor ennek kapcsán hangsúlyozta: zárt rendszerben működik a kamerarendszer, így a felvételeket a rendőrségen kívül nem láthatja más.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az idén

  • a Csillag tér mellett
  • Kiskundorozsmára,
  • Szőregre,
  • a nagyállomásra,
  • a Vám térre,
  • a Székely sorra,
  • a Petőfitelepi Óvodához és
  • a Mars térre

telepítettek vagy telepítenek kamerákat a napokban. Ez utóbbi helyszínre, a Mars térre 15-öt. Az önkormányzat a rendőrséggel egyeztetve jelöli ki a telepítendő kamerák helyszíneit, és figyelembe veszik a városrészek képviselőinek és lakóinak véleményét és javaslatait – mondta el Nagy Sándor.

Az önkormányzat ezek mellett mobil kamerarendszerrel is rendelkezik, amit a napokban éppen a Belvárosi temető több pontjára telepítettek és ezeket november 7-ég szolgáltatják onnan a felvételeket.

A Szegedi Rendőrkapitányságon a sajtónak bemutatták a városi térfigyelőkamera-rendszer teljes működését, ebben Csala-Pellek Borbála, a bűnügyi osztály rendőrhadnagya volt segítségünkre.

Elmondta, hogy Szeged mindegy 50 helyszínéről kapják folyamatosan a felvételek, és adott esetben a lehető leghamarabb képesek reagálni a történésekre. Többször előfordult, hogy közlekedési balesethez tudtak riasztani akár másodpercekkel azok megtörténte után. Ugyanez érvényes a bűncselekmények esetén is. Szeged egyébként az ország egyik legbiztonságosabb nagyvárosa, a bűncselekmények száma évek óta csökken nálunk.

A felvételek tárolásának idejét szigorúan szabályozzák az idevágó rendelkezések – kaptuk kérdésünkre a választ.

Bod Péter, szeged.hu

Borítókép: A Szegedi Rendőrkapitányságon a sajtónak bemutatták a városi térfigyelőkamera-rendszer teljes működését. Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu