Egyelőre nem tudni, mikor kaphatja meg a nagyjából 30 ezer szegedi háztartás azokat a kukákat, amelyekbe a zöldhulladékot gyűjthetnék. Az önkormányzat 300 milliós forrást nyert hozzá, a projektet lebonyolító Nemzeti Fejlesztési Programirodával szerződést is kötött, információt azonban azóta sem kaptak róla, mi van a gyűjtőedényekkel.

– Többször érdeklődött cégünk és az önkormányzat is a Nemzeti Fejlesztési Programirodánál (NFP), hol tart a projekt, de semmilyen információt sem kaptunk róla, noha mi vagyunk a fejlesztés kedvezményezettjei – mondta el Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. igazgatója, akit arról kérdeztünk, mikor kaphatják meg a szegediek a zöldhulladékok tárolására szánt kukákat.

Mint tavasszal megírtuk, az önkormányzat 300 milliós pályázati forrást nyert a lakossági szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére. Ebből 28–33 ezer kuka beszerzésével számoltak, amelyekbe a zöldhulladékot dobhatnák a lakók. Így minden szegedi magánházhoz, illetve olyan társasházhoz kerülhetne gyűjtőedény, ahol gondoznak kiskertet, fákat, bokrokat, nyírnak füvet, azaz ahol keletkezik zöldhulladék.

Jelenleg a kiváló komposztalapanyag a vegyes háztartási hulladékkal egy kukában végzi, onnan pedig a Sándorfalvi úti lerakóba kerül, vagyis pocsékba megy. 2015 januárjától ugyanis úgy változott a szabályozás, hogy csak ott lehet szelektív zöldhulladék-gyűjtést végezni, ahol működik erre alkalmas feldolgozórendszer.

A szegediek korábban műanyag zsákokba gyűjthették az avart, nyesedéket, füvet, a zsákokból azonban nem lehet géppel kicsomagolni a zöldhulladékot, amelybe egyébként gyakran más is került a kőtől a műanyagig. A zöldhulladék tárolására rendszeresített gyűjtőedények viszont alkalmasak lennének a gépi kezelésre – így az azokba kerülő zöldhulladékot értelmesen lehetne hasznosítani.

Mivel a növények vegetációs időszaka a végéhez közeledik, azaz egyre több lesz a zöldhulladék, praktikus lenne, ha még előtte eljutnának a háztartásokba az erre szánt kukák.

Megkerestük az NFP-t felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy megtudjuk, hol tart a projekt, és mikor számíthatnak a szegediek az új kukákra. Türelmünket kérték, amint megérkezik a válasz, tájékoztatjuk olvasóinkat.

T.R., delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: delmagyar.hu