A susnyásban ér véget Deszk és Klárafalva határán a vadonatúj kerékpárút. Az aszfaltcsík azért nem éri el Klárafalvát, mert az önkormányzatoknak nem sikerült megegyezniük a pályázat beadása előtt.

Mire jó egy semmibe vezető út? A deszki polgármester szerint legföljebb arra, hogy az ember végigmenjen rajta, aztán a végén szépen visszaforduljon. Hát ennek mi értelme volt? – kérdezgetik a 43-as úton közlekedők a bicikliút láttán, amely Deszk és Klárafalva között egyszer csak véget ér. A százszázalékos állami támogatással, 120 millió forintból, négy kilométeren megépült aszfaltcsík nagyon goromba vitákat szült már a helyi politikusok között: Buzás Péter makói polgármester és Márton Imre makói önkormányzati képviselő is egymás haján búcsúzott a történtek miatt, nyilvános testületi ülésen. Buzás pikírt megjegyzésekkel illette Mártont, amiért nem tudta meggyőzni a klárafalvi polgármestert a kerékpárút folytatásáról, Márton pedig Buzás országgyűlési képviselői potenciálját bírálta.

Fekete József klárafalvi polgármester később lapunkban, nyílt levélben kérte ki magának azokat a megjegyzéseket, amelyekkel Buzás az ő megegyezési készségét minősítette. Pedig Makó önkormányzata nem is tehet arról, hogy a bicikliút így készült el. Buzás is, Márton is csak segíteni próbált.

A szépen induló történet Deszken kezdődött: Simicz József, a község polgármestere találkozóra hívta kiszombori, ferencszállási és klárafalvi kollégáját. Javasolta, hozzanak létre egy konzorciumot, pályázzanak közösen egy kerékpárútra, amely Deszket kötné össze Kiszomborral – merthogy onnan Makóig már vezet kerékpárút. 95 százalékos állami támogatást lehet nyerni. A cél magától értetődő: az autók számára is veszélyes 43-asról le kell vezetni a kerékpáros forgalmat. Az sem mellékes, hogy így a szegedi Széchenyi tértől nemcsak Deszkig, de a makói Széchenyi térig is el lehetne biciklizni, ez pedig már szép túraútvonal, biztos sokan kihasználnák. A konzorcium létrehozásához a képviselő-testületek döntése szükséges. A következő találkozók egyikén aztán kiderült, hogy Kiszomboron a testület úgy döntött, nem száll be, mert nem érdeke a beruházás. Klárafalva és Ferencszállás önkormányzata pedig az önerő miatt tartott a tervtől.

Az is szóba került, hogy Klárafalván inkább fölvezetnék a gátra a bicikliutat – erre, mint Fekete Józseftől tudjuk, már tervet is készíttetett az önkormányzat. Ez azért is jó lenne, mert akkor az Atikövizignek kellene ledúrni róla a havat, nem a falunak… A sikertelenség láttán a kezdeményező, Simicz fölkapta a vizet, és azt mondta: ők márpedig megépítik a bicikliutat Deszk közigazgatási határáig. Ez így is történt, nyert a pályázatuk, önerő nem is kellett hozzá. A helyzet nagyon ciki a Makó térségiek számára, ráadásul ennek az útnak így tényleg nincs értelme. Az egyeztetés Buzás Péter kezdeményezésére nemrég újrakezdődött. Jelenleg ott tartanak, hogy talán mégis sikerül beadni tavasszal egy közös pályázatot, de hogy milyen nyomvonalon, és mely települések vesznek benne részt, még képlékeny. Deszk beszáll a terveztetésbe. – Persze tőlem is kérdezték az emberek, hogy mire lehet használni egy ilyen utat – mondja Simicz. – Mit lehet erre mondani? Azt mondtam, hogy elmégy rajta, gyerököm, addig, ameddig tart, aztán ott visszafordulsz.

Várkapitányok egymás között

– Ez ügyben én nem nyilatkozom, mert deszki várkapitány kollégám annak idején egy vitát úgy zárt le, hogy márpedig meg fogják csinálni, amit elterveztek, ha pedig nekem nem tetszik, menjek a bíróságra – mondja Fekete József, Klárafalva polgármestere. Simicz József se csak a szépre emlékezik. – Amikor fölhívtam, hogy találkozni szeretnék vele, azt mondta, szerencsém van, épp a hivatalban ül, és itt a naptára; elkezdte lapozgatni, és mondta, hogy ez a hét nem jó, a következő se, meg utána se, keressem három hét múlva. Hát jó. Két hónappal később összefutottunk valahol, és mondta, hogy nem kerestem. Hát persze, hogy nem: én bármelyik miniszterhez be tudtam eddig jutni egy hét alatt, a Fidesz-kormány idején is, hozzá meg három hét is kevés. Nyilvánvaló, hogy nem akar találkozni velem – mondta Simicz.

Bakso András, delmagyar.hu, 2008. december 11.