Hagyományos betlehemezéssel készülnek a karácsonyra a szőregi Kossuth Lajos Iskola tanulói. Az 5. osztályosok, Jézus születésének történetét elevenítik fel. Magyarországon már a 17. században is betlehemeztek, az első ilyen játékok eredetileg iskolai előadásra készültek.

A paraszti népszokás a 19-20. századra az egész Kárpát-medencében elterjedt. A hagyomány szerint középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes, gyakran tréfás játéka áll. Elengedhetetlen kelléke a házilag készített, jászol vagy templom alakú betlehem, melyben a Szent Család látható. A szereplők a tradíciók szerint eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelik

– Ez egy nagyon régi, ősi keresztényi játék pogány hagyománnyal is ötvözve. Arra gondoltam, hogy minden gyereknek, mindenkinek meg kell ismernie, hogy a régi világban milyen játékok voltak, és ezt érdemes fönntartani továbbra is – nyilatkozta a Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő.

A Betlehem állítással összekötött ünnepség 2011. december 20-án 10.00 órától a Rózsák terén lesz.

Városi Televízió riportja nyomán