Kószóné Veszprémi Gabriella szegedi olvasónk jelezte, hogy Szőregen, a Vaspálya utcai római katolikus temetőben újabban felirat tájékoztat: sírgondozást csak az üzemeltető vállalkozó végezhet október 15-étől.

Családja saját maga gondozza a hozzátartozói sírjait, de sokan nem tudják ezt megtenni, mivel távol laknak, vagy idősek, és fizikailag nem bírják. Olvasónk 12 éve rendszeresen jár ki ebbe a temetőbe, ismeri azokat, akik sírgondozást vállaltak és vállalnának. Nem érti, miért hozták az új rendelkezést.

Felhívtuk a kiplakátolt telefonszámokat, az újszentiváni temetkezési vállalkozót, Berg Henriknét értük el. Elmondta, velük állapodott meg a plébános a sírgondozásról. Ők foglalkoztatnak a szőregi temetőben is egy embert, aki a hozzátartozók helyett sírkövet takarít, évente kétszer virágot ültet és locsol. Egy egyszemélyes sír gondozása 10 ezer, egy kétszemélyesé 20 ezer forintba kerül évente. Ők vállalják a tiszaszigeti, újszentiváni és kübekházi temetők sírgondozását is. Szeged nagyobb temetői is egy kézben tartják a sírgondozást. Az önkormányzati sírkertekben – a Belvárosiban, Tápén és Dorozsmán – a szolgáltatás jellegétől függően évente 5000 forinttól emelkedő összeget kérnek a gondozásért, amit közvetlenül a temetőkben lehet megrendelni. Az alsóvárosi római katolikus temetőben is kérhető ilyen segítség; a gondnokság vállalja 9000 és 12 ezer 600 forint közötti összegért.

delmagyar.hu