Ünnepi megemlékezést tartottak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére Szőregen, a művelődési házban. A márciusi ifjakra Berkesi Ottó önkormányzati képviselő emlékezett.

„Áldassék a neved forradalom!” címmel tartottak megemlékezést a Tömörkény István Művelődési Házban szerdán délután. A Kossuth Lajos Általános Iskola 6. és 8. osztályos növendékei zenés irodalmi műsorral idézték fel a márciusi ifjak hősies tetteit.

Ezt követően Berkesi Ottó önkormányzati képviselő idézte fel, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan emlékezhettünk forradalmi elődeinkre. Beszélt arról, hogy a diktatúrák a történelem során már többször szerették volna kitörölni az emberek emlékezetéből az 1848–49-es forradalmat. 1955-ben törölték is a hivatalos ünnepek sorából. A szabad sajtó, a törvény előtti egyenlőség ugyanis nem volt ínyére a hatalom erőszakos gyakorlóinak.

A fővárosban a kommunista diktatúra idején többször erőszakkal oszlatták fel a márciusi ifjaikra emlékező tömeget. A legnagyobb megmozdulás 1986. március 15-én volt, amikor Budapesten több ezres tömeg gyűlt össze, a rendőrség pedig tömeges igazoltatással próbált gátat vetni a békés emlékezésnek. Amikor a tömeg megindult a Petőfi szobortól, a Lánchídon útját állta a karhatalom. A rendszerváltás előtt ez volt az utolsó alkalom, hogy megakadályozták a békés emlékezést.

1988-tól végre nyíltan is megemlékezhetünk a márciusi ifjakról. A rendszerváltást követően pedig az Országgyűlés újból nemzeti ünneppé nyilvánította március 15-ét – mondta el Berkesi Ottó.

Az ünnepi műsort követően a diákok, tanáraik és a megemlékezés vendégei közösen megkoszorúzták a Hősök terén álló emlékművet.

szeged.hu

szoreg.hu képtár