Eldőlt, 49 milliót költhetnek el az egyéni önkormányzati képviselők a körzetükre a választásig. Legjobban Baktó jár, dupla pénzt költhet egy alkunak köszönhetően.

Az utolsó pillanatban összesen 49 millió forintot költhet el körzetére a 20 egyéni önkormányzatiképviselő-jelölt. Szentgyörgyi Pál felsővárosi szocialista képviselő látva a tegnapi döntést azt mondta, fideszes választási pénzszórás ez. A pénzt a 2-es villamosvonal kötbérének havi részleteiből költik el. Ezt nehezményezte a vagyongazdálkodási bizottság tagjaként Gila Ferenc, Petőfitelep és Baktó leköszönő szocialista képviselője is.

Az egyik 49 milliós keretből a jobboldali többség 25 milliót a dorozsmai kézilabdacsapatnak, 5 milliót az UTC-nek szavazott meg, 19 milliót tettek tartalékba. A másik 49 milliót szabdalták volna 20 részre, vagyis a zömmel jobboldali körzetek kaptak volna 2,45 milliót. Mivel Gila szavazata nélkül a testület döntésképtelen lett volna, a jelen lévő Kosik Dénes, Dorozsma leköszönő fideszes képviselője még augusztusban felajánlotta a szavazatáért a saját keretét. Így esett be egy játszótér az ablakon. Vagyis Gila képviselői keretéből 1,1 millióval megtoldva épül 6 millióból egy új játszóhely a Bika-tónál egy földnyelven tereprendezéssel, sok játékkal, padokkal. A szakbizottság fideszes elnöke, Bohács Zsolt hétfőn azt mondta, a szakiroda listáját fogadták el végül, egy ponton módosítva.

Az újabb nagy kérdés: sikerül-e a versenyt futni az idővel? Hiszen az október 12-i önkormányzati választásig mindent át kell adni a siker reményében. Makrai László, a kivitelezést koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője korábban október végi határidőt javasolt. Többek között azért, mert a játszóeszközöket átlagosan 5 hét alatt gyártják le, a parkolóhelyeket engedélyeztetni kell. Van olyan fejlesztés, amely védett parkokat érint, sőt a Kolozsvári téren régészeti lelőhelyet is. Ezért ezeknél a környezetvédelmi bizottságnak és a városi múzeumnak is beleszólása lesz. A hétfői döntés után az ügyvezető azt mondta, megfeszített munkával igyekeznek mindenütt helytállni.

Kinél mi készül?

Farkas Lászlónál (1. körzet) az Aradi vértanúk terén rendezik a parkot, Gyimesi László (2.) és Hüvös László (3.) járdákat aszfaltoztat, padkáztat. Nógrádi Tibor (4.) az Újvidéki utcában parkolót és kiskertet alakíttat ki, Kosik Dénes (5.) és Gila Ferenc (19.) a Bika-tónál játszóteret építtet, Mihálffy Béla (6.) útjavításhoz tört betont szállíttat és járdát javíttat. Ménesi Imre (7.) padot, járdát, felnőttjátszóteret fejleszt, Kónya Gábor (8.) aszfaltoztatja a Gál utcát a Dankó Pista utca és a nagykörút között, Révész Mihály (9.) a Hajlat utcát folytatja, Kenyeres Lajos (10.) járdát javíttat, óvodát fejleszt, virágutalványt vesz, Szentgyörgyi Pál (11.) játszóterekre költ. Kormos Tibor (12.) járdát javíttat, aszfaltoztat, Pocsai Blanka (13.) a Víztorony térre készíttet pihenőparkot, Rózsavölgyi József (14.) járdát javíttat, kátyúztat, Haág Zalán (15.) gazt irtat, növényt telepíttet, az evangélikus templom előtti térre kért díszvilágítást. Kalmár Ferenc (16.) kátyúra, padkára, csapadékelvezetésre, járdára ad pénzt, Solymos László (17.) játszótereket fejleszt, padokat vesz, Kozma József (18.) közösségi keretet, kutyafuttatót, játszótereket bővít, Juhász Gyula (20.) játszóterekre áldoz.

Dombai Tünde. delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. "Playground" by tiverylucky / freedigitalphotos.net