Minden villamos, trolibusz és busz menetrendje elérhető az online útvonaltervező-rendszerben.

– A városi közlekedési rendszereknek lépést kell tartani a technológiai és informatikai fejlődéssel is: Szegeden milliárdos forrásokat fordítottunk a közlekedési infrastruktúra és a járműpark fejlesztésére, emellett kiemelt figyelmet kaptak az utasok kényelmét szolgáló fejlesztések is, aminek szerves része az utastájékoztatás. Minden szegedi jármű ingyenes wifivel közlekedik, és az országban elsőként érintéses bankkártyával lehet jegyet venni a fedélzeti automatáinkban. A Google Térkép alkalmazás mostantól nemcsak az egyéni közlekedés megtervezéséhez nyújt segítséget, de alternatívákat is kínál. Mindez azt jelenti, hogy minden számítógépen, táblagépen és okostelefonon akár egyetlen kattintással elérhetővé válik a szegedi menetrend a városlakók mellett a turistáknak is – mondta Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a rendszer segítségével a városi utazások még tervezhetőbbé válnak: a megállókban, a honlapon, és az applikációk mellett a Google Térkép szolgáltatás tovább növelheti a közösségi közlekedés versenyképességét. A Google Térkép használatával az utazás megtervezésekor a szegediek egy komplex tájékoztatást kapnak: a térképen követhető mely megállóhoz, hogyan tudnak eljutni, elsétálni, ott milyen közlekedési eszközöket vehetnek igénybe, és a menetrend szerint milyen menetidőre számíthatnak úticéljuk eléréséhez.

A kibővült Google Térkép app elérhető Androidon és iOS-en, illetve a maps.google.hu weboldalon. Az útvonaltervezéshez egyszerűen meg kell nyitni az alkalmazást, majd rákattintani a képernyőn található kék nyílra. Ezzel rögtön megnyílik az útvonaltervező felület, ahol megadhatjuk a kiindulási pontot és az úti célt. Ezt követően a „busz” ikonra kattintva, megjelennek a lehetséges útvonalak, amelyek közül kiválaszthatjuk a számunka leginkább megfelelőt. Az utazást akár egy későbbi időpontra is megtervezhetjük. Ehhez meg kell adnunk, hogy hány órakor szeretnénk indulni, vagy azt, hogy mikorra szeretnénk megérkezni: az alkalmazás ennek megfelelően akár több útvonalat is javasol.

szeged.hu