Jövőre kezdik az új szőregi művelődési ház építését

Bontásra vár, de működik még a szőregi művelődési ház, amelyben a Somogyi-könyvtár is fönntart egy fiókot. A régi épületet lebontják, helyére jövő nyáron új közösségi ház kerül. A munkára 100 millió forintot adott a szegedi önkormányzat.

Omladozik a pince, beázik a mennyezet, s leválni készülnek az utóbb hozzáépített épületrészek a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban. A téglaalapra épített évszázados vályogfalak között egykor a Tóth vendéglő közönsége múlatta az időt, az utóbbi évtizedekben a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ hálózatához tartozó intézmény működött itt, megosztva a házat a Somogyi-könyvtár szőregi fiókjával. A 400 négyzetméteres épület (amelyből a könyvtár alig 40 négyzetméternyi helyet foglal el) időközben erősen elhasználódott, már nem érdemes rá költeni. Botka László szegedi polgármester még a 2002-es választási kampány idején ígérte meg, hogy Szőreg új közösségi házat kap.

Iványi Aurél, a helyi részönkormányzat vezetője, önkormányzati képviselő az előbbieken túl elmondta még, hogy a városi közgyűlés 280 millió forintos alapot hozott létre a peremkerületek támogatására, s ebből 100 milliót a szőregi új művelődési ház fölépítésére szánnak.

A tervezés másfél éve kezdődött: Novák István, a város akkori főépítésze fiatalokat bízott meg a szőregi beruházás tanulmányterveinek elkészítésével, s végül Sebestyén Tibor munkáját találták alkalmasnak a megvalósításra.

A kibővített funkciókkal, közösségi házként működő, előcsarnokból nyíló, több mint 600 négyzetméteres épületben a művelődési házon és könyvtáron kívül teleház, rendezvényterem is helyet kap – erre futja az építés első ütemére biztosított százmillióból. A tervek szerint a tetőtérben kiállítóhelyet rendeznének be; az ehhez szükséges 30-40 millió forintot azonban már pályázaton kell megszerezni.

Az uniós csatlakozás miatt megváltozott közbeszerzési eljárási procedúra lezártával, nyár elején kezdődhet el az építkezés. A munka várhatóan három-négy hónapig tart majd, így még 2005-ben megnyílhat az új szőregi közösségi ház.

Ny.P.
Délmagyarország Online, 2004. november 22.