Félbeszakadt meccsekről szóltak az elmúlt hetek a megye labdarúgásában. Legutóbb Szőregen Bán Imre játékvezető fújta le a találkozót a 70. percben, mert a földön fekve bántalmazták.

Zajlik az élet a megyei labdarúgásban. Sorban követik egymást a bírókat érő atrocitások. A megyei III. osztályban a Csengele–Balástya II. meccs a 18., a Zsombó–Pusztamérges mérkőzés pedig a 44. percben szakadt félbe. Ezekben az ügyekben már született fegyelmi határozat.

Dongó: felment a pumpa

Kedden a megyei I. osztályú Szőreg–Csongrád találkozó nem fejeződött be, csak a 70. percig tartott. Hogy miért? A történetet a szereplők másképpen látják.

– Vezetett a Csongrád, aztán egyenlítettünk, sőt fölényben is játszottunk. Végre egy siker közelében voltunk, amikor megadtak ellenünk egy 11-est. Ártatlan szituációban repült a 16-oson belülre a labda, és nyilvánvalóan semmi sem történt. A letett játékszert valóban leköptem, kaptam is egy sárgát érte a bíró, Bán Imre „Te hülye kis b..i!” szavainak kíséretében. Eközben hátat fordítottam neki. Lepatkányoztam, mire megkaptam a piros lapot. Hangsúlyozom, nem anyáztam. Aztán ellöktem, ő elesett, csináltam egy rúgómozdulatot is, de nem vittem végig, nem rúgtam meg. Hatalmas tumultus támadt, amikor a földre került a játékvezető, de ott sem rúgtam meg. Tudom, szenvedek majd emiatt, ám undorítóan viselkedett, szabályosan a szemünkbe vigyorgott a büntető megítélésénél. Nem csoda, hogy bennem és a csapat többi tagjában is felment a pumpa. Hiába mondok bármit, úgyis a jegyzőkönyvet veszik figyelembe. Hogy mire számítok? Fél, de lehet, hogy egy évre is eltilthatnak – nyilatkozta a főszereplő, Dongó Dénes, a Szőreg fiatal, 20 éves kapusa.

Kiss: többen rúgtak

Az ellenfél, a Csongrádi Tisza-part SE elnöke, Kiss István egyben a megyei labdarúgó-szövetség elnökségi tagja is.

– A hazai kapus köpött, majd beszólt, villant a piros. Aztán hidegvérrel a bíróhoz ment, és behúzott neki egyet. Bán összeesett, majd Dongó a földön belerúgott, sőt néhány szőregi is követte a példáját, és ahol érték, rúgták. A polgárőrök mentették ki a játékvezetőt, Bán pedig lefújta a meccset. Kemény ítéletet várok a fegyelmi bizottságtól – mondta Kiss.

Bán Imre a bírókra vonatkozó szabályok szerint nem nyilatkozott lapunknak. Pál Sándor, a CSLSZ játékvezető bizottságának elnöke viszont szívesen vállalta a véleményét.

Pál: a bírók is bakiznak

– Ugyanazok a bírók vezették korábban is a meccseket, akiknél most félbeszakadtak a meccsek. Valószínű, nem felejtették el a bíráskodást. Ha egy játékos Tyson-módra leüti a játékvezetőt, aztán a többiek is bántják a földre került embert, akkor nincs miről beszélni. A bírók sem hibátlanok, van, amikor bakiznak, de a labdajátékokban előfordul, hogy dönteni kell. Ezért vannak a sípmesterek. Nem hinném, hogy ekkora hibát vétett volna Bán. A csapatoknak sokkal fegyelmezettebben kellene viselkedniük, a nézők és játékosok pedig már az első hibát csalásnak minősítik. A mai fiatalok nem tudnak focizni, de legalább meg kellene próbálniuk. Viszont a bírók is ebből a társadalomból kerülnek ki. Ha az ellenőri jelentés összhangban lesz a játékvezetői jelentéssel, akkor vélhetően minden úgy történt, ahogy Bán leírta.
Az ügyben pénteken dönt a megyei szövetség fegyelmi bizottsága.

Elszabadult indulatok

A Deszk–Bordány találkozóról nem kaptunk tudósítást, érkezett viszont – tegnap, Gonda József szakosztályvezetőtől, aki egyben a főrendezői feladatokat is ellátta – egy fax. Az ebben foglaltak is azt a vélekedésünket támasztották alá, hogy valami nagyon nincs rendben a megyei labdarúgásban.

Deszken egy meg nem adott büntető, majd egy megtorlatlan szabálytalanság miatt – ez a 73. perc táján történt, 0–1-es állásnál – akarta az edző és a szakosztályvezető kérdőre vonni Somodi bírót, ő erre mindkettejüket kiállította. Ekkor elszabadultak az indulatok, s csak rövidebb szünet után lehetett folytatni a mérkőzést, mely a vendégek sikerével zárult. Botrány, bíróverés nem volt. A szakosztályvezető panaszkodik a játékvezetők hozzáállására – többen a vitatott ítéleteknél gúnyosan mosolyognak a labdarúgókra, vezetőkre –, viszont egyáltalán nem felkészültek, sokat tévednek. Ez pedig tönkreteszi a játékot, a nézők szórakozását.

– Hogyan tudnák a dolgokat reálisan értékelni, ha sosem fociztak? – kérdezi Gonda.

Ha előfordulnak tettlegességek, az szankciót érdemel – ezt Gonda is elismeri –, de kíváncsiak arra, hogy a sokszor provokatív viselkedésű, rosszul teljesítő bírókat eltiltják-e. Mert az ilyen magatartás és az alacsony színvonalú bíráskodás tönkreteszi a megye labdarúgását. Határozott lépéseket vár a CSLSZ-től, amely szerinte csak néz, de semmit sem csinál.

– A sok pénzt viszont begyűjti, az érte kapott szolgáltatás viszont a legmélyebb pontján áll. Biztos vagyok benne, hogy az ellenőri jelentésbe Pál úr nem az igazat írta le, hanem a bírót védte – állítja Gonda.

Délmagyarország Online , 2005. november 3.