Szeged és kistérsége újdonságokkal is szerepelt az idei Utazás kiállításon és vásáron. A szakemberek az érintetlen természetet, a nyugalmas helyeket kereső turistákra számítanak.

Januárban és februárban olasz és holland turisztikai kiállításokon és vásárokon is hírelte Szegedet és szűkebb környezetét a Szeged és Térsége Turisztikai Kht. – nem véletlenül éppen
ott.

– Az utóbbi néhány évben mintegy 15 százalékkal több olasz és holland vendég fordult meg térségünkben, mint korábban – tájékoztatott Mihály Illés, a cég szegedi irpodájának vezetője. – Ez az emelkedés a tapasztalataink szerint annak is köszönhető, hogy a nyugateurópaiakat – elsősorban a hollandokat – vonzza az érintetlen természet és a nyugalom. Vonzó a Tisza, a kerékpározási lehetőségek, a meleg és gyógyító vizek. Bár nem ilyen arányban, de többen jöttek a spanyolok és a franciák is. A kiállításokon azt akarjuk elérni, hogy tudomást szerezzenek a külföldiek arról: nemcsak Budapesten és környékén, nemcsak a Balatonon, hanem a Dunán túl, vagyis az Alföldön is érdemes turistáskodni.

Az idei Utazás kiállításon igen előnyös helyen, a főbejárattól 20 méterre volt a szegedi stand. A szőregi rózsafesztivált és a huszár hagyományok őrzését, a szegedi szabadtéri játékokat, s a két újdonságot, az Anna fürdőt és konferenciaturizmust megcélzó új egyetemi központot, a TIK-et reklámozták. Az érdeklődők ajándékokat kaptak, a szegedi unikumok közül a díszcsomagolású pirospaprika, a finom Pick szalámi és a homoki bor volt a legkelendőbb, de őszinte elragadtatással hallgatták a népdalénekes Ivanovics Tünde és kobzos partnere, Fábri Géza produkcióját is. A megújult Anna fürdő sokrétű szolgáltatásaihoz kvízjátékkal csináltak kedvet, a nyereménytárgyak mellett fürdőbelépőket ajándékoztak.

A szezont a városban sem tétlenül várják. – Megérkezett az építési engedély, hamarosan 18 helyszínre, Szeged frekventált pontjaira helyezzük ki az irányjelző táblákat. Ezeken négy-öt nyíl mutatja az utat, magyar és angol nyelven tájékoztatjuk a vendégeket, merre találhatók a megnézni érdemes nevezetességek. Szezonkezdetre elkészülnek – mondta Polgár Antal, a polgármesteri hivatal turisztikai referense.

S. E.
Szegedi Tükör, 2005. március