Már egy hete tart a tesztelés

Már egy hete tart a felújított, illetve újonnan épített szenny- és csapadékvíz-átemelők tesztelése. A szakembereknek hat hónapjuk van a rendszerek összehangolására. A létesítmények azonban már fogadják Szeged és négy környező település szennyvizét.

Egy hete üzemelnek Szegednél a Tisza melletti szenny- és csapadékvíz-átemelők. A négy telep közül kettőt korszerűsítettek, a többit viszont most kellett megépíteni. Ezek fogadják Szeged és négy környező település, Kübekháza, Tiszasziget, Újszentiván, és Deszk szenny- és csapadékvizét.

– Jelenleg az üzemvitel szimulációját végezzük. A munka gördülékenyen megy, mindent naplóban rögzítünk – mondta Tamás Péter, a Szegedi Víziközmű Müködtető és Fejlesztő Rt. létesítmény főmérnöke. Ez többek között azt is jelenti, hogy felkészülnek azokra az időkre is, amikor tartós csapadék hullik Szegedre, és a Tisza vízállása magas. A szakembereknek hat hónapig éles szituációban kell a rendszereket összehangolni. A szivattyúk és a hozzájuk tartózó berendezések számítógépes vezérléssel működnek. A leendő üzemeltető, a Szegedi Vízmű Kft. dolgozói a munka mellett folyamatos oktatáson is részt vesznek.

A négy átemelő közül háromból előtisztítás után közvetlen is eljuthat a szennyvíz a Tisza sodorvonalába. Ez abban az esetben lehetséges, ha a csapadékvíz a gyűjtőmedencékben ötször akkora mennyiségben fordul elő, mint a szennyvíz. Egyébként a rendszerek a város alatti szennyvíztisztító telep felé irányítják a szennyvizet. Itt november elsején kezdődik meg a biológiai tisztító hat hónapos próbaüzeme.

Az ily módon megtisztított szennyvizet innen juttatják majd a folyóba. A visszamaradt anyagból a rothasztóban biogázt fejlesztenek, amit átalakítanak elektromos energiává, és a telepen hasznosítják. A szennyvíziszapot a sándorfalvi hulladéklerakóba szállítják el.

Délmagyarország Online, 2006. szeptember 26.