A szőregi körforgalomban egy rózsákat tartó lány emlékezteti szeptembertől az autósokat, hogy igazi hungarikumot termeszt a városrészben mintegy 300 család.

Máté István és Lantos Györgyi alkotását, A lány rózsákkal nevű szobrot ünnepélyes keretek között, néhány percre még az autókat is megállítva avatták fel a Hősök tere szomszédságában, a szőregi körforgalom közepén.

lany-rozsakkal-avato-15

Fotó: szoreg.hu

„Egy éve ígértük meg, hogy a szőregi rózsa tiszteletére, főhajtásként a mintegy 300 család előtt, akik nap-nap után keményen dolgoztak és dolgoznak azért, hogy a helyi rózsaterjesztés megőrizze világhírét, egy emléket állítunk föl. A rózsaünneppel ugyan minden évben adózunk e nemes virágnak, de azt szerettük volna, ha egy maradandó, állandó mű is díszítené városrészünket” – mondta ünnepi beszédében Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP), a körzet képviselője. Bodó Imre (Fidesz) parlamenti képviselő pedig arról szólt, hogy a kormányzat részéről megvan az akarat arra, hogy a honi rózsatermesztés megőrizze azt a nimbuszát, rangját, amit eddig felépített.

Az avatáson a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar zenélt, hallhattuk Polner Zoltán szegedi költő erre az alkalomra született Szoboravatás ünnepére című „rózsaversét”, a szobrot Grúber László plébános áldotta meg, művészileg pedig Tandi Lajos méltatta.

Az ünnepi esemény előtt a szőregiek is csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjához melynek keretében egy hosszabb sétát tettek végiglátogatva a helyi nevezetességeket. A Hősök teréről indulva az Árpád-kori templomot, majd a szerb templomot végül az Alexandriai Szent Katalin római katolikus templomot tekintették meg az érdeklődők, a történelmi kalauzolásban Zombori István történész, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója segített, s mesélt minden műemlékről izgalmas történeteket, részleteket.

Dobó Csaba, szegedma.hu