Közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési roadshowt tartott több vármegyei polgárőr egyesület Szegeden, a Madách Imre iskolánál. A gyerekek és a szülők is kaptak feladatokat, a cél pedig nem más, mint az, hogy mindenki nagyobb biztonságban élhessen.

Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően tartottak közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési roadshowt Szegeden, a Lechner téren a polgárőrök szerdán délután. A rendezvényen a diákokon és a szülőkön kívül a Belváros-Móraváros Polgárőr Egyesület, a Szőregi Polgárőr Egyesület, a Kiskundorozsmai Polgárőr Egyesület, valamint az Újszegedi Polgárőr Egyesület tagjai vettek részt.

Az esemény azért is volt fontos, mert a szeptemberi időszakban, amikor ismét megtelnek az iskolák élettel, fontos, hogy felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy óvatosabban közlekedjenek az iskoláknál. A Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szomszédságában tartott programok természetesen inkább szórakoztatóak voltak, mint szigorúak. A gyerekek megmutathatták ügyességüket a rollerpályán és a közlekedési táblák felismeréssel gyakorolhatták meglévő tudásukat. Az autósok figyelmét pedig a lassabb, biztonságosabb haladásra hívták fel. A résztvevőket láthatósági karpánttal, a türelmes sofőröket pedig csokoládéval jutalmazták a szervezők.

A közlekedésen kívül a bűnmegelőzés is fontos téma volt. A bűnmegelőzési tájékoztató anyag – amelyet a szülők kaptak – alapvető információkat tartalmaz a gyerekeket érintő három legfontosabb témában: ilyen a drogprevenció, a vagyonvédelem és az internet, vagyis a közösségi oldalak veszélyei. Az anyagban található egy rövid kvíz is, amelynek a kitöltői között értékes ajándékokat sorsoltak ki. A program 13 különböző szegedi általános iskola környezetében valósul meg, itt közvetlenül tudják elérni a gyerekeket és a szülőket egyaránt.

A polgárőrök egyébként már közvetlenül az iskolakezdéskor is segítették a gyerekeket. Az első napokban minden iskolához közeli gyalogátkelőnél ott voltak, és segítettek a diákoknak az átkelésben, illetve abban, hogy lehetőleg ne legyen baleset a megnövekedett forgalom miatt.

Suki Zoltán, delmagyar.hu