Az idősebbeket veszélyezteti leginkább az influenza járvány. Ezért számukra mindenképpen javasolt a védőoltás, amit idén is ingyen megkaphatnak. A lázzal és köhögéssel hirtelen jelentkező betegség megelőzésére a vitaminok szedése mellett a védőoltást javasolják az orvosok.

Mintegy 500 darab influenza elleni oltóanyagot vesz át és szállítja azokat a rendelőjébe Kass Ferenc. A szegedi háziorvosnál már szeptember óta érdeklődnek, főleg idősebb betegei a vakcina iránt. Az oltásokat a napokban, de november elejétől mindenképpen megkezdik. A hatóanyag 10 nap múlva ad teljes védettséget, de azt ajánlja, hogy csak az jelentkezzen védőoltásért, aki például nincs megfázva, és nincsenek akkut tünetei.

Kass Ferenc elmondta, egyre többen jönnek már a rendelésére, igaz még csak influenza szerű megbetegedésekkel jelentkeznek. Azonban az influenza is be fog köszönni menetrendszerűen, mint minden évben. – tette hozzá a a háziorvos.

Az influenzának súlyos szövődményei is lehetnek, mint a véres tüdőgyulladás, felső légúti hurut, vagy a középfülgyulladás.

Az előző influenza szezon Magyarországon viszonylag korán, már decemberben elkezdődött. A vakcinák a gyógyszertárakban is megvásárolhatók. Ingyenesen kapják a védőoltást a 60 éven felüliek, továbbá a krónikus betegségben szenvedők, és a szociális ágazatban dolgozók is.

Bosnyákovits Tünde tisztifőorvos elmondta a sertés, baromfi tenyésztéssel, szállítmányozással, feldolgozással foglalkozó munkavállalók is térítésmentesen kahatják meg az oltást. Magyarországon ebben a szezonban 1 millió 300 ezer oltás áll rendelkezésére. Csongrád megyében 55 ezer oltás van a felnőtt lakosság számára, illetve 150 darab oltás van a 3 évnél fiatalabb gyerekek számára.

A Szeged Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályára kétféle hatóanyag érkezett, melyekből külön a felnőttek és a gyerekek védőoltását látják el.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Forrás: szeged.hu