„Szennyvíz áztatta földbe ültessek hagymát, borsót?”

Járványtól tartanak az újszegedi Légió utca lakói, mert a belvíz házuk kertjében kimosta a szennyvizet az emésztőgödörből. A Kamaratöltés aljában kezd elviselhetetlenné válni a bűz. A tisztiorvosi szolgálat szerint nincs fertőzésveszély a területen.

Szeged határában, a Kamaratöltés bal oldalán húzódik a Légió utca, melynek lakói már napok óta szenvednek a bűztől. A kertekben ugyanis a belvíz kimosta a szennyvizet az emésztőgödrökből és a kerti vécékből. Az alacsonyan fekvő területet egyébként a hóolvadás óta összefüggő víz borítja.

– Mi lesz itt, ha még melegebb lesz? Már így is kibírhatatlan a bűz! – mondta felháborodottan Gercsó István, és szomszédja kertjébe mutatott, ahol jókora területet ural a belvíz. A Légió utca 2/B-ben élő nyugdíjas férfi évekkel ezelőtt tíz teherautónyi földdel töltötte fel kertjét, így nála már „csak” ingoványos volt a talaj ottjártunkkor. Hosszú János kertjében azonban még tegnap is csizmaszárig ért a víz. Az idős férfi szerint nem lenne ilyen nagy a baj, ha egyesek nem töltötték volna fel a telkeket.
Gercsó István decemberben szivattyúztatta ki a nyolc köbméteres emésztőjét. Szerinte az utcában többen már évek óta nem hívták ki a szippantós kocsit, így nem csodálkozik azon, hogy a magas talajvíz kimosta a csordultig telt derítőaknából a szennyvizet.

Gercsó Istvánné megtiltotta a gyermekeinek és unokáinak, hogy a kert terméséből egyenek. „Félek és féltem a családtagjaimat a fertőzéstől” – mondta az asszony. Szerinte a lakott területen ugyanúgy kellene fertőtlenítenie a hatóságnak a belvíz elvonulása után, mint a folyók áradását követően. Férje felháborodva kérdezte, hogy „ide, a szennyvíz áztatta földbe ültessek hagymát, borsót?”

Gercsó István napokkal ezelőtt jelezte a problémát az Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szegedi intézetének és a város jegyzőjének.

Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos lapunknak elmondta, hogy kollégái tegnap kint jártak a helyszínen. „Munkatársaim megállapították, hogy valóban magasan van a belvíz, de vizsgálataik alapján nem kell járványveszélytől tartaniuk a Légió utca lakóinak”. Kovács Ferenc elmondta, értesítik Mózes Ervin jegyzőt arról, hogy rendelje el a területen a belvíz kiszivattyúzását. Ezt azonban – közölte a megyei tiszti főorvos – a tulajdonosoknak kell majd elvégezniük. Az ÁNTSZ nem fertőtleníti a területet, erre vonatkozó szakmai tanácsokat azonban ad a Légió utca lakóinak – közölte Kovács Ferenc.

Lapunk információja szerint a Légió utcában várhatóan ősszel kezdik el építeni a szennyvízcsatornát. Többek véleménye szerint a belvízgondokat ez sem oldja meg, de a szennyvíz már nem kerül ki a zárt rendszerből a kertekbe.

Szabó C. Szilárd
Délmagyarország Online, 2005. április 5.