Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 59., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 26. évfordulójára Szeged számos ünnepi programmal emlékezik. A Nagy Imre Rákóczi téri szobránál tartott városi megemlékezésen Joób Márton önkormányzati képviselő mond ünnepi beszédet.

A városi ünnepségsorozat pénteken délelőtt háromnegyed 11-kor az országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődik a Széchenyi téren. A városháza előtti programban a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar működik közre.

Délelőtt 11 órakor díszünnepséget és koszorúzást rendeznek a Rákóczi téri Nagy Imre szobornál, ahol Joób Márton önkormányzati képviselő, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke mond ünnepi beszédet.

Az ünnepségen közreműködik: Beslin Anita rádióbemondó, Rácz Tibor színművész, a szegedi Vox Nova Kórus (Vezényel: Balogh Irén karnagy), valamint a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar Gyimóthi Zoltán vezényletével.

Az ünnepség végén a pártok és civilszervezetek megkoszorúzzák a mártír miniszterelnök szobrát.

 

Szeged több településrészén is a mártírokra emlékeznek

A város központi ünnepsége mellett Szeged településrészein is ünnepségekkel, koszorúzással emlékeznek 1956 hőseire.

Október 21-én, szerdán 13 órakor a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban műsorral emlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseire. Ünnepi beszédet mond: Bencsik Péter történész. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói. Ezt követően megkoszorúzzák Földes Tibor emléktábláját a Hősök terén.

Október 22-én, csütörtökön 10 órakor ünnepi megemlékezést rendeznek a Petőfi-telepi Művelődési Házban. Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. Az ünnepség után koszorúzást rendeznek a Petőfi szobornál.

Ugyancsak csütörtökön 13 órakor ünnepi emlékműsorral idézik fel az 1956-os eseményeket a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond Szécsényi Ferencné, a körzet önkormányzati képviselője. Közreműködnek a Bálint Sándor Általános Iskola tanulói. Ezt követően megkoszorúzzák a Tápéi Országzászló Emlékművet.

Október 24-én, pénteken délelőtt 10 órakor Kiskundorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban rendeznek ünnepi megemlékezést. Beszédet mond Mihálffy Béla önkormányzati képviselő. Közreműködnek az Orczy István Általános Iskola tanulói. Az ünnepséget követően a Dísz téren megkoszorúzzák az ’56-os kopjafát.

szeged.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu