Szeged nyerte az ‘Alföld turizmusáért’ díjat. A Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság kitüntetését minden évben két természetes, két jogi személy és egy önkormányzat kaphatja.

Tavaly több mint 230.000 turista fordult meg Szegeden, jóval többen, mint a város lakossága. Bár a Dél-Alföldön a turizmusfejlesztésben mindenütt visszaesés tapasztalható, Szeged idegenforgalmi látogatottsága a kedvezőtlen körülmények ellenére évről-évre látványosan nő. Az Alföld turizmusáért díjat többek között ezért érdemelte ki a megyeszékhely.

– Szeged zászlóshajója elsősorban a rendezvényturizmus. Több országos hírű rendezvényt is szerveznek Szegeden, ezek nemzetközi hírneve sem várat talán sokáig. Például a Szőregei Rózsaünnepet, ha említem. – mondta el Mihály Illés, a Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója.

A Szegedre látogató turisták kétharmada belföldről érkezik. A külföldiek esetében – bár az utóbbi időben csökkent a német turisták száma – egyre több francia, holland, spanyol és lengyel érkezik. Tavaly több, mint 55.000 külföldi és csaknem 200.000 belföldi turista járt Szegeden.

– Nemcsak a vendégéjszakák, illetve a turisták száma emelkedett az elmúlt években Szegeden, hanem 2002-höz képest az idegenforgalmi adó is jelentős mértékben megnövekedett – tájékoztatott Solymos László várospolitikai alpolgármester.

Emellett több mint 7000-re nőtt a vendégéjszakák száma is. Szeged bekerült a tíz leglátogatottabb vidéki város közé is, csak Eger, a Balaton és a fürdővárosok előzik meg.

VTV Szeged híre nyomán