2013 óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be a hulladékgazdálkodási díjtartozásokat is – tájékoztatott a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága.

A NAV a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók megkeresésére indítja el a végrehajtási eljárást: beszedi az elmaradt szemétdíjat, a késedelmi kamatot és a végrehajtási költségeket. Első lépésként a közszolgáltató fizetési felszólítást küld az ingatlantulajdonosoknak. Ha a megadott határidőre nem fizetik ki a hátralékot, és a tartozás a szemétdíjjal, a késedelmi kamattal és a költségekkel együtt meghaladja a 10 ezer forintot, a szolgáltató kezdeményezheti a NAV-nál a végrehajtást.

A szemétdíj végrehajtásakor a NAV inkasszót adhat ki, sőt a jövedelemből is letilthatja a hátralék összegét, gépjárművet, készpénzt, illetve ingó- és ingatlanvagyont foglalhat le. A végrehajtási eljáráskor az adósnak 5 ezer forint végrehajtási költséget kell fizetnie, továbbá őt terhelik az eljárás során felmerülő ingó- és ingatlanfoglalások költségei is.

A NAV behajtóként nem vizsgálja a tartozás összegét vagy annak jogalapját. A díjhátralékosoknak kérelmeikkel vagy egyéb, a tartozás jogosságát vitató beadványaikkal közvetlenül a közműszolgáltatókhoz kell fordulniuk.

delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: btg.hu