Gyermekei, unokái tisztelői emlékeztek az ’56-os forradalmárra, aki hitt Kádár János hazug ígéreteinek, s ezért életével fizetett. Emlékművét a szőregi templomkertben állították fel.

„Tiszta szívű, 35 éves fiatalemberként őrzi meg emlékét az utókor” – fogalmazott az 1958-ban kivégzett Földesi Tiborról Dobák Lászlóné, aki a forradalmár emlékművének létrehozását kezdeményezte. A szőregi templomkertben állították fel Simor Márton alkotását az (akkor még önálló) település szülöttjéről.

„Számunkra ezek a napok – hittől és különböző meggyőződésektől függetlenül – a Mindenszentekhez, a Halottak napjához köthető emlékezést jelentik. Mi, magyarok a hatvan évvel ezelőtti tragikus eseményekre is emlékezünk. Ma azonban nemcsak szomorúak, hanem büszkék is vagyunk, mert voltak olyanok, akik tettek a hazáért. Áldozatuk, szenvedésük nem volt hiábavaló, ennek eredményeként a szabadság győzelmét élvezhetjük” – mondta Kiss-Rigó László megyéspüspök, aki arra szólította fel a jelenlévőket, hogy ’56 örökségét megőrizve hozzanak áldozatokat ezen értékekért. Az egyházi vezető áldotta meg az emlékművet. Fazekas Gusztáv tiszaszigeti plébános a pénteki nap áldozatát Földesi Tibor emlékének ajánlotta.

„Nem eléggé tudatosodik Magyarországon az, hogy nemcsak a fővárosban zajlottak le fontos események, hanem a kisebb településeken, ezért az egész rendszer két-három nap alatt összeomlott, mint egy kártyavár. Nem budapesti, hanem magyar ügyről van szó” – nyilatkozta a sajtó munkatársainak Surján László, az Európai Parlament volt alelnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt volt elnöke. Döbbenetesnek nevezte azt a politikus, hogy a forradalom lelkülete nem állt meg az országhatároknál, Temesváron 3000 diák követelte ugyanazt, mint Szegeden a MEFESZ egyetemistái – többségük nem határon túli magyar, hanem román volt.

Havas Szófia nevét nem kiejtve beszélt az MSZP-s politikus nézeteiről. Úgy látja, jobb- és baloldalon is rengeteg áldozatot követelt a forradalom, s „nyilvánvaló, hogy másképp dolgozza fel valaki azokat az eseményeket, amelyekben elveszített egy apát, anyát, vagy rokont – úgy, hogy mindez gyalázatos ügyek védelmében, hiába volt. Ez egy nagyon nehéz dolog. 60 évvel az események után ezt elfogadni nem lehet, de egyfajta megértést kifejezhetünk. Tulajdonképpen sajnálhatjuk azokat, akik nem tudják ezeket a napokat méltósággal és ünnepként megélni” – fejtette ki a közszolgálati televízió munkatársának kérdésére.

A felavatott emlékművet először Földesi Tibor gyermekei, Tibor és Katalin koszorúzták meg. Lerótta tiszteletét a KDNP országos és helyi vezetése, a Szegedi Polgári Platform, a Fidesz szegedi szervezete, Mindszent és Tiszasziget önkormányzatai, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Csongrád Megyei Szervezete, a Rákóczi Szövetség szegedi tagszervezete, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata, valamint a Történelmi Vitézi Rend megyei szervezete.

Az avatást követő megemlékezésen Nógrádi Tibor a Szegedi Polgári Platform nevében kifejtette, hogy örömére szolgál ilyen rendezvény szervezésében részt venni. Az emlékmű felállításával egy nagy adósságot törlesztettek, mert az alkotás mostantól őrzi Földesi Tibor mártíromságának emlékét.

Pál József, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének vezetője, a Szegedi Polgári Platform egyik alapítója párhuzamot vont Krisztus története és Földesi Tibor élete között. Az emberek rengeteg jóságot és gonoszságot tapasztalnak meg, az ’56-os mártírnak az utóbbiból jutott több. Hitt Kádár hazug ígéreteinek, s hazatért, tévedéséért az életével fizetett. A rendezvény meglepetés vendége Pintér Lajos, a veronai egyetem orvosi klinikájának professzora nem így tett, így ő most is jelen lehetett az emlékesten.

A rendezvényen fellépett a tiszaszigeti általános iskolások csoportja, Miklós Tamara előadóművész és Fehér Nóra, a Kormorán együttes szólistája.

Tóth Marcell, szegedma.hu

A SzegedTV tudósítása

Kapcsolódó anyagok

szoreg.hu képtár