Avar kori sírokra és egy késő bronz kori település maradványaira bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei az egykori szőregi homokbánya területén.

A szőregi szabadidőpark építéséhez kapcsolódó leletmentő ásatás során összesen hat, a 7-8. századból származó avar kori sír és egy késő bronz kori település maradványa, néhány terménytároló gödör került elő – mondta el Balogh Tibor ásatásvezető régész.

20090916_avar_kori_sir.jpg

Fotó: MTI

A jó állapotban megmaradt sírok anyaga rendkívül látványos. Az egyik fiatal – tíz-tizenöt éves – nő csontvázát rejtő sírból a szokványosnak mondható cserépedény és állati csontból készült mellékletek mellett előkerült egy orsógomb és egy szépen megmunkált, csont tűtartó is.

A férfi sírok – amelyek húsz és negyven éves koruk között elhunytak csontvázát rejtik – egyikében pedig egy bronzveretes övet találtak. A bőrre felvarrt fém díszekkel ékesített övet feltehetően akkor kaphatta meg az ifjú, amikor férfivá érett – közölte a szakember.

Az ásatás nem hátráltatja a szabadidőpark uniós támogatással megvalósuló rekonstrukcióját, a Rózsaünnep és a hagyományőrző szőregi csata helyszínéül szolgáló terület rendezése a tervezet novemberi határidőre előreláthatólag elkészül.

mult-kor.hu/MTI, 2009. szeptember 16.
Kapcsolódó anyagok

Új közösségi tér Szőregen
Közösségi tér, rendezvényhelyszín, fesztiválközpontBorítókép: Fotó: MTI