Autista gyerekeknek szervezett speciális tábort Szegeden egy alapítvány. Az „Autistasziget” nevű napköziben a sérült gyerekekkel szakemberek foglalkoznak térítésmentesen a vakáció ideje alatt.

Az autizmus kommunikációs és szociális kapcsolati zavar. Az autisták között vannak olyanok, akik például, soha nem szólalnak meg, sokuknál pedig gyakoriak a dühkitörések.

Egyszerű rutinfeladatok – mint például átkelni egy zebrán – gondot okozhat egy autistának, emellett viszont lehetséges, hogy több nyelvet megtanul magától, és kitűnő tanuló egy speciális iskolában.

Az autista gyerekek szigorú szabályok szerint élnek, pontos napirend szerint töltik még vakációjukat is. „Nyáron be tudtuk indítani ezt a napközit, azért hogy a szülőknek segítsünk, mert az iskolaszünetbe gyakorlatilag most nincs semmi, tehát az iskola és hát vannak napközik azért, de, az autista gyerek egy megfelelő autizmus-specifikus fejlesztést, és odafigyelést igényel” – nyilatkozta Híradónknak Calosi Klára, az Autisták Foglalkoztatásáért kiemelten közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Óriási segítség ez, hogy megfelelő segítséget kapok abban, hogy délelőtti órákban itt lehet a kisfiam, és fejlesztést kap, hogy a nyári szünetben sem esik ki azokból a rutinokból, amiket az iskolában megszokott” – mondta az egyik szülő.

Az autista fiatalokkal foglalkozó alapítványt lelkes önkéntesek hozták létre, például a ház is, melyben a napközi működik magánadomány. Álmaik között szerepel egy nappali foglalkoztató létrehozása is, hogy a 18 év fölötti autistáknak munkát tudjanak adni.

Duna TV Online, 2006. augusztus 4.