Saját földjükön szeretnének vadászni, ezért alapítottak új társaságot szegvári gazdák. Az új törvény erre lehetőséget ad. Tovább aprózódik Kádár egykori kedvenc vadászterülete is, amelyet délről most már szögesdrót határol.

Kanalas István, a Kübekházi Gazdák Vadásztársaságának vadászmestere leendő területük egyik határánál. A szögesdrót megakadályozza, hogy átjárjanak a vadak Szerbiába. Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu

Kanalas István, a Kübekházi Gazdák Vadásztársaságának vadászmestere leendő területük egyik határánál. A szögesdrót megakadályozza, hogy átjárjanak a vadak Szerbiába. Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu

Az új vadászati törvény nyomán változnak a vadászterületek határai. Az eddigi 61 helyett jövő márciustól várhatóan 76 gazdálkodási egység lesz Csongrád megyében. Egy ilyen terület minimum 3000 hektárt foglal magába, indokolt esetben 500 hektárral kevesebb is lehet. Ha egy adott vidéken legalább 300 hektárnyi földterület tulajdonosai úgy gondolták, változtatni akarnak az eddigi határokon, most módosító javaslatot nyújthattak be.

Szél István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője úgy tájékoztatott, hogy a megyében 7 ilyen kezdeményezés volt. Ebből 3-at a szabályok alapján elutasítottak, 4 esetében egyeztető tárgyalás lesz a kezdeményezők és az érintett földtulajdonosok közös képviselői között. Később az egy területhez tartozó földtulajdonosok gyűlése dönti el, mely vadásztársasággal – vagy céggel – kötnek haszonbérleti szerződést a területre. Ez a következő 20 évre szól.

Szegváron 20 fővel új vadásztársaság jött létre, amely 3090 hektáron szeretne gazdálkodni. A régebbi, 33 tagú társaságnak 5200 hektárja marad. – Akik az új társaság megalapítása mellett döntöttek, szinte kizárólag szegváriak, helyi földtulajdonosok, és azért határoztak így, mert a saját földjükön szeretnének vadászni. Erre most nem mindegyiknek van módja – indokolta az elhatározást Gémes László szegvári polgármester. Vannak, akik mindkét társaságban tagok. Abban bíznak, a változás békésen lezajlik.

Szintén földtulajdonosi kezdeményezésre jöhet létre új vadászterület a szerb határ mellett. Ez azért érdekes, mert a rendszerváltás előtt a Tisza–Maros szöge és az országhatár által bezárt 27 ezer hektáron – ahová Kádár János is járt őzre vadászni – valaha az Egyetértés nevű társaság gazdálkodott, egyedül. Aztán ötfelé szakadt ez a terület, most létrejön egy hatodik vadásztársaság is.

Bakos András, delmagyar.hu

Borítókép: Kanalas István, a Kübekházi Gazdák Vadásztársaságának vadászmestere leendő területük egyik határánál. A szögesdrót megakadályozza, hogy átjárjanak a vadak Szerbiába. Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu