A lányok otthonra leltek

A fiúknak már korábban átadott lakóotthon után tegnap ünnepélyes keretek közt avatták fel az Árpád Gyermekotthon területén a tizenkét lány befogadására alkalmas házat.

Az átadáson a rövid köszöntőt követően Botka László polgármester nyújtotta át Pósa Róbert igazgatónak az új épület kulcsát. Az intézmény építése mintegy 45 millió forintba került.

A rendkívül igényesen és hangulatosan berendezett házban tizenkét, speciális ellátást igénylő leány lakhat majd egyágyas szobákban. Ide néhány héten belül azok kerülnek, akik valamilyen pszichés problémával, súlyos beilleszkedési, személyiségfejlodési zavarral, illetve alkohol- vagy drogproblémával küzdenek. A szomszédos, világoskék színű házat birtokba vették már a fiúk, hogy kik kerülnek a világoszöld épületbe, az még nem dőlt el véglegesen. A 3-6 ágyas termekből ideköltözők valóban ideális körülmények között tölthetik el azt a legalább fél esztendős időszakot, ameddig terápiájuk tart. Az egyágyas szobákban új bútorok: ágy, asztal, szekrény, szobainas, polc és szék teljes színharmóniában illeszkednek a burkolatokhoz, a mosdóhelyiségben új mosógép, a társalgóban tévé és magnó, kényelmes fotelek kényeztetik a nehéz sorsú fiatalokat. A konyha felszereltsége is magas színvonalú.

Az önkormányzat hozzájárulásán, a Szociális és Családügyi Minisztérium 16 millió forintos pályázati támogatásán túl civil szervezetek és magánszemélyek is hozzájárultak a két ház komfortosabbá tételéhez. Többek között a szegedi Lions Klub is adományaival segítette az otthon létrehozását.

Wagner Anikó
Délmagyarország, 2002. december 20.