Szeptemberig fejlesztő iskolát alakítanak ki a szegedi Bakay Nándor utcai volt erdészeti kollégiumban a GEMMA-intézmények. A mára 3 intézményből álló GEMMA 69 millió forintért vette meg az épületet a várostól, a pénzt az egyházmegye, a minisztérium, cégek és a Rotary adta össze.

– 2010 szeptemberében, 12 gyerekkel nyitotta meg kapuit a régi szőregi iskolában a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ Fejlesztő Iskola: az elmúlt 5 évben nagy utat jártunk be – mondta Harter Árpádné, az első intézményt létrehozó Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke. – 2011-től már felnőtt sérülteket is fogadtunk, majd pályázati pénzekből fokozatosan felújítottuk a teljes épületet. 2014-ben törvényi kötelezettségnek eleget téve különvált az oktatási, valamint a szociális nappali ellátó intézmény. Idén pedig az új épületbe költözhet az iskola, ahol többféle képzés valósulhat meg. Most 24 tanulónk van, a fogyatékosok nappali intézményében 15, de rövid időn belül összesen 78 gyereket, fiatal felnőttet szeretnénk ellátni.

Péntek délelőtt a Bakay Nándor utca 50. alatti volt erdészeti kollégium kulcsait Harter Árpádné vette át Kardos Kálmántól, az IKV Zrt. vezérigazgatójától. Az ünnepségen Kiss-Rigó László megyés püspök a kulcsot jelképesen, szalagra felfűzve 3 tanulónak adta tovább. A lelakott és évek óta üresen álló épület – amelyben a fejlesztő iskolát rendezik be – az önkormányzaté volt, a GEMMA-intézmények 69 millió forintot fizettek érte adományoknak köszönhetően. A vételárhoz az összefogást kezdeményező Szeged–Csanádi Egyházmegye, az EMMI, a Mol Magyarország, az OTP Bank és a Richter Gedeon Nyrt. 12-12 millió, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club 9 millió forinttal járult hozzá.
Szőregen a szociális nappali ellátó intézmény marad Kissné Papfalvi Nóra vezetésével, 24 felnőttel. Harter Árpádné pedig mintegy 8-10, autizmussal élő felnőtt és megváltozott munkaképességű foglalkoztatásáért felel majd abban a szintén szőregi épületben, amelyet egy hónapja vásároltak meg.

– Az új, Bakay Nándor utcai iskolába szeptembertől 30, halmozottan sérült gyerek járhat. Emellett közepesen sérülteknek két gyógypedagógiai osztály is indul 6-6 fővel. A cél az, hogy a fejlesztések végén 78 gyerek járhasson ide. Elsőként az akadálymentesítésre kell költeni, ez kerül majd a legtöbbe. Van egy cég, amelyik 20 millió forint értékű liftet ajánlott fel – mondta el a részleteket Péntek Imréné, a leendő fejlesztő iskola intézményvezetője.

Az ünnepség végén a gyerekek színes lufikat engedtek fel. Kissné Papfalvi Nóra, a szociális nappali ellátó intézmény vezetője azt mondta, ezek álmaikat és vágyaikat jelképezik. Remélik, hogy ugyanolyan gyorsan teljesülnek, mint ahogy a léggömbök elszálltak.

 

Nincsenek egyenlő esélyek

„Zsófi 4 éve jár a GEMMA-ba, örülünk, hogy ilyen tágas épületben lesz az iskola – mondta a 15 éves sérült kislány édesanyja, Varga Ildikó. – A szállítószolgálat hordja most még Szőregre, ami nagy segítség, nem tudnánk kifizetni a benzint: 4 órában, 55 ezer forintért dolgozom.” Az édesanya elmondta, a családok számára óriási anyagi megterhelés egy sérült gyerek nevelése. Míg az egészséges fiatal gyönyörű iskolába járhat egy villamosbérlettel, ingyen kapja az ebédet, addig a sérült gyereknek az iskoláért 10 ezer, az étkezésért 8 ezer forintot kell fizetnie. „Egy évre 23 ezer forint az utazási költségek támogatása – magyarázta Tápai Csaba, a 14 éves Virág édesapja –, mi havonta 1300 kilométert megyünk Tápé és Szőreg között, ez 30-35 ezer forintos benzinköltség. Az állam előírja, hogy kötelezően iskolába kell járatni a gyereket, de nincs hová. Ha nem lenne egy ilyen intézmény, mint a GEMMA, ahol embernek néznek bennünket, nem tudom, mit csinálnánk. Az a tapasztalatunk, a fogyatékos kisembert nevelőket magára hagyja a társadalom, holott az állam nagyon sok pénzt megtakarít azzal, hogy családokban nőnek fel, és 24 órás szolgálatban neveljük őket. Egy ültető modul például 1,5 millió forint, míg Nyugat-Európában az eszközök alanyi jogon járnak.”

F.K., delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: delmagyar.hu