Péter László 2005-ben felesége emlékére hozta létre a Péterné Aranka Alapítványt a szőregi általános iskola rászoruló, kiváló képességű tanulói középiskolai továbbtanulásának támogatására. Idén a díjat Szabó Helga vehette át.

20110209-aranka_dijatado.jpg

A Szeged díszpolgára által – felesége emlékére, közel 4 millió forinttal – létrehozott alapítvány háromtagú kuratóriuma a Kossuth Lajos Általános Iskola mindenkori nyolcadik osztályos tanulói közül választ ki egy, két vagy három rászoruló diákot, akik kiváló tanulmányi eredményűek és példás szorgalmúak, a támogatással megkönnyítve a jó képességű, tehetségesek gyerekek továbbtanulását. Az átadóünnepségre minden évben Aranka névnapon kerül sor, Aranka néni emlékének adózva, aki egykor Szőregen kezdte pedagógus pályáját. Az alapítvány célja a szőregi általános iskolában végzett, középiskolába felvett kiváló képességű, de bármely okból hátrányos helyzetű tanulók anyagi segítése, hogy középiskolai tanulmányaikat kedvezőbb körülmények közt kezdhessék meg.

A keddi ünnepség különlegessége volt, hogy az eddig támogatott diákok is meghívást kaptak, és beszámoltak arról, hogy ez a támogatás hogyan segítette a kezdeti középiskolás éveiket. A díjátadót többek között megtisztelt jelenlétével Ujhelyi István, az országgyűlés alelnöke és Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő is. Az alapítvány kuratóriuma idén a hatodik alkalommal döntött a támogatandó tanuló kiválasztásáról és a támogatás összegéről, melyet – a díjat az alapító Péter László kérésére – rövid, szerény és bensőséges ünnepség keretében Szabó Helga vehette át.

Az „Aranka-díj” támogatottjai az alapítás (2005) óta:
  • 2006: Faragó Anikó, Mucsi Gáspár
  • 2007: Szopka Katalin, Lázár Dávid
  • 2008: Flach István, Mucsi Márton
  • 2009: Kövi Ferenc, Kónya Kata
  • 2010: Mucsi Veronika
  • 2011: Szabó Helga
Illés Tibor, szegedma.hu
Fotó: Illés Tibor
Kapcsolódó anyagok