Őshonos magyar fajok és lámák a Perényi-pihenőparkban

Őshonos magyar állatokat nézhetnek meg az érdeklődők a deszki Perényi-pihenőparkban. A mangalicák, lovak, birkák és kecskék mellett lámák is várják a vendégeket.

Újabb jövevénnyel gazdagodott a deszki Perényi-pihenőpark. A napokban látta meg a napvilágot Bence, a kis lámacsikó. Bencével együtt már négyre nőtt a deszki állatfarm lámaállománya. A papa, az ötéves Bálint, és a mama, a két és fél éves Bogár tavaly már megörvendeztette a gondozókat egy utóddal. Az egyéves Boglár most egy kicsit háttérbe szorult, mivel éjszakára külön karámba került anyjától. Erre azért volt szükség, hogy az anya teljes figyelme csak a kicsire irányuljon.

A pihenőpark tulajdonosa, Perényi László ausztráliai kirándulása során találkozott először lámákkal. – Egy olyan farmon jártam, amit ezekkel az állatokkal őriztek és nagyon megtetszettek. Ebben nincs semmi szokatlan, mivel hazájukban, Dél-Amerikában nem kutyák, hanem lámák vigyázzák a nyájat – mesélte. Itthon sorra hívta a magyar állatkertek, míg a budapestiből sikerült egy lámapárt szereznie. A későbbiekben újabb különleges állatok érkeznek majd a parkba, ugyanis a tulajdonosnak egy másik dél-amerikai faj, az alpakka is megtetszett.

Nemcsak a lámák miatt érdemes felkeresni a Szőreg határában lévő, de már Deszkhez tartozó pihenőparkot. A 35 hektáron őshonos magyar állatfajokat is tart Perényi László. Tizennyolc lovat, köztük egy pónit, valamint tizenhét mangalicát, négy birkát, három kecskét nevelnek a parkban. Nyár elején néhány szürkemarhával bővül majd az állatfarm.

Emellett lovas egyesület is működik a farmon, ahol május 18-án területi versenyt rendeznek. Az óvodások, valamint az általános iskola első és második osztályosai ingyen nézhetik meg a pihenőpark állatait, és kipróbálhatják a különféle szabadtéri játékokat.

Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. április 19.