Szent Istvánra emlékeztek a Szőregi Baráti Társaság, a Szőregi Gazdakör és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság tagjai államalapításunk évfordulóján.

A 2012. augusztus 16-án felavatott Emese-kút méltó helyszíne volt a megemlékezésnek, amelyen Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő felelevenítette a díszkút történetét. A monda szerint Atilla nagykirály birodalmának széthullását követően nagyon sok megpróbáltatás várt a magyar népre, akik azonban nem adták fel, és bíztak a magyarok Istenében. A kiváló hadvezér, Ügek hitvesének, Emesének álmában megjelent egy turulmadár, aki azt jósolta, hogy a párnak hamarosan fia születik, aki újra felvirágoztatja a leigázott országot. A jóslatot követően Emese érezte, ahogyan útjára indul testében az új élet, akinek végül az Álmos nevet adta. Ezt a csodálatos jelenetet örökíti meg Máté István szobrászművész alkotása, melyet Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök szentelt fel 4 évvel ezelőtt.

Az ünnepi beszédben képviselő azt is kiemelte, hogy napjainkban sajnos veszélybe került a Szent Istváni államalapítás, az egész európai kereszténységgel együtt. Mindig is Európa szívében voltunk, most sincs ez másként, azonban a kulturális sokszínűségnek „köszönhetően” sajnos veszélynek vagyunk kitéve. A képviselő hangsúlyozta: a magyar nyelv egyedülálló és csodálatos, melyben a szülő anyát édesanyának nevezzük, nem úgy, mint más kultúrákban, ahol a nőknek nincsen becsülete. “Vigyáznunk kell tehát országunkra, hiszen elődeink is sok vérrel áldoztak azért, hogy megmaradhasson a Szent Istváni haza, a Szent Istváni kereszténység” – mondta Rózsavölgyi József.

A megemlékezés végén a tagság koszorút helyezett el az Emese-kútnál Szent István tiszteletére, majd az ünneplők együtt átmentek az Alexandriai Szent Katalin római katolikus templomba, ahol Nagy Róbert atya celebrált szentmisét. Lantos Tibor kántor az István, a király c. rockoperából játszotta a legnépszerűbb betéteket, melyeket a hívek együtt énekeltek. Végezetül a hagyományoknak megfelelően szétosztásra kerültek a megszentelt kenyerek is.

szegedma.hu

szoreg.hu képtár