Vonatnak álcázott autót és virágba csomagolt postásbiciklit is láttunk a X. Szőregi Rózsaünnep felvonulásán szombaton délután. Este korona került a rózsakirálynő fejére, majd Galambos Lajos és sztárvendégei szórakoztatták a nézelődőket.

– Tisztára, mint Monacóban a Forma–1 – rikkantott ki szobája ablakából Szögi Zoltán a Szerb utcában. A fiatalember azon szerencsések közé tartozik, akik szombat délután otthonról nézhették végig a X. Szőregi Rózsaünnep felvonulását. A „száguldó cirkuszt” hozta fel példának a városrész önkormányzati képviselője is, amikor a menetben szereplő kocsik feldíszítéséről mesélt.

– Harminc keceli és szentesi diák segített a felvonulásban részt vevő járművek feldíszítésében. Mint a Forma–1 boxutcájába, úgy álltak be egymás után a szőregi ÁFÉSZ udvarába a járművek. A diákok gyorsan ráerősítették a girlandokat, és gurultak is ki az utcára – magyarázta.

Mi is felültünk az egyik csodára, a Délmagyarország szekerére, amelynek „sofőrje” Cumi néven mutatkozott be. A két lóerős járművet Baba és Csinos húzta. Tizennyolcas számmal mögöttünk Öcsi és Móni, a két póniló húzta a kocsit. Bár a Forma–1-ben versenyző autók sebességének még a tizedét sem közelítettük meg, izgalomból jutott bőven: az első emelkedőnél megbokrosodtak a pónilovak. Engedetlenségüknek majdnem koccanás lett a vége. Az izgalmas jelenet után úgy döntöttünk, a biztonságosabbnak tűnő aszfalton folytatjuk a menetet.

Miközben a fesztivál új helyszínéül választott Pálya tér irányába araszolgattunk, ismerős arcot pillantottunk meg. Sara Bourasról már írtunk: a fiatal nő profi horgász. Most az interneten keresztül, webkamerán közvetítette algériai vőlegényének, Sifeddine Bourasnak a felvonulást. A lány mellett csücsült az út szélén családja is.

– Tíz éve minden alkalommal kiülünk a ház elé megnézni a felvonulást. Eddig ez tetszett a legjobban – hallottuk Sara édesanyjától, Molnár Imrénétől. Elárulta, náluk a rózsaünnep többszörös ünneplésre ad okot: ekkor tartják az idősebbik Molnár Imréné, a nagyi és Sara születésnapját is.

Bár invitáltak, az ünneplést nem Molnáréknál, hanem a Pálya téren folytattuk, ahol este nyolc órakor kezdődött az ötödik szőregi rózsakirálynő-választás. A döntő előtt kecses hastáncosok bemutatóját láthattuk, majd végre a királynőjelölteket is megismerhette a közönség. A korona Hegedűs Orsolya fejére került. A rózsakirálynő-választás után Galambos Lajos és sztárvendégei szórakoztatták a közönséget.

A postás is virágba borult

A szombati felvonuláson autók, kamionok, kerékpárok, motorkerékpárok és quadok is részt vettek. A feldíszített járművek közül kitűnt a Hegedűs Gyümölcs- és Díszfaiskola mozdonynak álcázott autója és a szőregi postások járgánya. Ezen egy postásnak öltöztetett bábu is helyet kapott, mellette egy kormánytól pedálig virágba öltöztetett biciklivel.

Brüsszelben dolgozna a királynő

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a szőregi rózsakirálynő- választást, ahol az indulóknak szakmai tudásukról is számot kellett adniuk. A korona a 17 és fél éves szőregi Hegedűs Orsolya fejére került, aki a Ságvári Endre gyakorló gimnáziumban tanul, francia két tannyelvű szakon. – Idén csökkentették a korhatárt 17 és fél évre, így jelentkezhettem. Ez az első és egyben az utolsó szépségverseny, amelyen indultam – jelentette ki Orsolya. Elárulta, a szombat este előtt sokat gyakorolták a koreográfiát. Pénteken az egyik szépségszalonban pihenhettek: iszappakolást kaptak, és megmasszírozták őket. A fiatal lány nemcsak szépségével, szakmai tudásával is lehagyta a többi indulót. Orsolya családja rózsatermesztéssel foglalkozik, évente 200 ezer rózsát termesztenek. Nyaranta a királynő is kiveszi a részét a munkából: köt, szemez és levelez. Jövőjét mégsem a földeken képzeli el, külföldön szeretne tanulni. A diploma megszerzése után pedig Brüsszelben dolgozna.

Bobkó Anna, delmagyar.hu, 2008. június 23.
Kapcsolódó anyagok

X. Szőregi Rózsaünnep