Huszonnégyen írták már alá azt a petíciót, amely kéri: tartsák fenn a szőregi gyermekorvosi praxist. A szülők szerint ezzel a hozzáállással lavinát indít el a város, hiszen ha ide nem talált gyermekorvost, máshova sem fog.

“A tűz már égett, én csak úgy döntöttem, hogy olajat öntök rá, és megfogalmazom az elégedetlen szülők panaszait” – mondta el portálunknak Molnár Emese. Eddig huszonnégyen írták alá a szőregi anyuka napokban megfogalmazott petícióját, amelyben azt kéri: tartsák fenn a szőregi gyermekorvosi praxist. Legalább száz szignót gyűjtene össze, amely szerinte nem lesz nehéz feladat, a szülőknek ugyanis egyáltalán nem tetszik a kialakulóban lévő helyzet.

A május 8-i közgyűlés határozata alapján ugyanis megszűnik a praktizálás Szerb utcai gyermekorvosi rendelőben, miután a nyugdíjba vonuló doktornő utódját két pályázat kiírását követően sem sikerült megtalálni. Június elsejétől így a 31. számú házi gyermekorvosi körzet ellátási feladatait az Újszegeden praktizáló három orvos veszi át. “A Korondi utcába már így is rengeteg gyermek jár, járványosabb időszakban órákat kellene várni ahhoz, hogy sorra kerüljünk. A gyerekek addig egymástól is elkapják a betegségeket” – mondta el Molnár Emese. Mivel mind a három gyermeke tízévesnél fiatalabb – kettő közülük ráadásul tartósan beteg – így rengeteget kell járniuk az orvoshoz. Remélik, hogy a doktornő nyugdíjba vonulásáig hátralevő két hétben legalább némi nyomást helyezhetnek a városrész képviselőjére és a döntéshozókra, hogy ezt a lehetetlen helyzetet újragondolják.

Berkesi Ottó, Szőreg képviselője ugyanakkor nem állt túl konstruktívan a problémához a szülő szerint. “Pártoktól és politikától függetlenül, egy háromgyermekes anyukaként álltam elé, hogy elmondjam, mi a gond a bezárással. Kértem, hogy ha valóban a mi érdekeinket képviseli, akkor írja alá ezt a petíciót, ő azonban ezt elutasította, mert hülyeségnek tartotta” – panaszolta el Molnár Emese.

 

Nem csak a szőregiek ügye ez

“Nem szerencsés pártpolitikai síkra terelni a rendelő témáját, hiszen ez nem a politikusok ügye, de még csak nem is csupán a szőregieké. Az újszegedi szülőknek is gondot fog okozni, hogyha a Szerb utcába járó több száz gyermeket is az ő orvosukhoz irányítják át” – szólalt fel Pósa Tamás, aki szintén aláírta a petíciót. Elmondása szerint a körzet megszüntetésével lavinát indíthat el a város, hiszen ha Szőregen feladják a praxist, úgy valószínűleg más városrészen sem tudják majd betölteni a gyermekorvosi pozíciót. “Inkább úgy látom, hogy a képviselő urak nem is óhajtják fenntartani ezt a körzetet. Semmiféle aktív eszközzel nem küzdöttek a fenntartásért, meghirdették kétszer a pozíciót, aztán mosták kezeiket” – hangsúlyozta a szőregi szülő, aki négyéves fiával lesz kénytelen az új körzetbe bejelentkezni. A többi szülővel együtt ő is attól fél, hogy a bezárással végleg keresztet vethetnek a rendelőre, Szőreg végleg gyermekorvos nélkül marad.

Illés Attila, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor / szegedma.hu