Szeptember utolsó napján elkezdte tevékenységét a KÉSZ Labdarúgó akadémia. Iskolák munkáját segítené a foci érdekében az új „alakulat”.

Valamikor a múlt század közepéig a magyarok oktatták a focit Európának. Később még ott tartózkodtunk egy ideig az élvonalban, de a nyolcvanhatos, ez idáig utolsó világversenyen történt égés óta (Szovjetunió-Magyarország 6-0), egyre lejjebb került a labdarúgásunk. Az ezred forduló óta nem volt magyar kupacsapat, amelyik megérte volna az októberi fordulókat. Lassan már júliusban befejeződik az idény a mindenkori magyar bajnok számára.

Ezen csak egyféle képpen lehet változtatni. Meg kell szerettetni a gyerekekkel a focit, s ha már megszerették, képezni kell őket. Ezt először, a Fraditól a származása miatt elüldözött Várszegi Gábor ismerte fel, s megalapította Agárdon a Sándor Károly labdarúgó akadémiát. Mivel Várszegi eddig minden vállalkozásában megmutatta, hogy ért az üzlethez, nem hiszem, hogy az akadémia veszteséges lenne a számára. Csak a Liverpool vett meg kettőt az MTK-s tinik közül.

Szeged, amely már jó pár éve eltűnt a harmatgyenge magyar futball profi térképéről. Évek óta próbálkozik, noch da zu, nem is sikertelenül a tehetségek gondozásával. Elmondhatja, hogy nevelt már a Fradinak (amikor az még tényező volt a magyar fociban), a Vasasnak, a Sopronnak, a REAC-nak. Szóval minden első ligás gárdában találhatunk szinte szegedi kötődésű fiatal labdarúgó. Mivel nincs elsőligás gárdája a megyeszékhelynek, így megmarad nevelőbázisnak.

De ebben is új utakat kell keresni, elébe kell menni a tehetségeknek. Meg kell teremteni a focibarát környezetet, hogy minél több gyerek válassza ezt a szép sportágat. Erre most egy üdvözlendő kezdeményezés indult városunkban.

Amióta, Dlusztus Imrét ismerem, számára egy dolog a fontos (a magyar borokról írt tanulmányain túl), a szegedi foci feltámasztása. Volt, amikor nyeretlen kétévesként a felnőtt fociba lépett be (rá is ment ingje-gatyája), majd rájött az igazságra ő is. A szegedi foci is csak aza alapoktól megújítható.

Teveihez megnyerte a várost és nagyon jó barátját, Varga Mihályt. A KÉSZ Kft eddig sem állt távol a sporttól, elég, ha a világbajnokságon Mexikóban harcoló Lékó Péterre, a pekingi tornagyőzelmével végleg világklasszissá érett Szávay Ágira, vagy az első olimpiáján azonnal ezüstöt nyerő Gyurta Danira gondolni. Valamennyien a KÉSZ patronáltjai.

És ami sokaknak nem sikerült, Dlusztus Imre elérte, a cég szegedi „projektet” támogat, az alapítványán keresztül.

Mi is az a KÉSZ Labdarúgó Akadémia?
Olyan „intézmény”, amely támogatja a működő utánpótlás műhelyeket (Tisza Volán, Rendőr TE), illetve az ezekkel kapcsolatban lévő felnőtt gárdákat.

Az önkormányzattal egyeztetve labdarúgó osztályokat szeretne létrehozni, általános és középiskolákban egyaránt.

Általános iskolai szinten a Makkosházi iskola mellett, amelyik saját füves kispályával rendelkezik, a szőregi Kossuth, valamint az Alsóvárosi iskolával szeretnének együttműködni.

A Deákban korábban volt labdarúgó osztály, amelyben végzettek ma is játszanak a megyei gárdákban. A Széchenyi sporttagozata is elbírna több focit. De stratégiai partnernek akarják megnyerni az Eötvös Gimnáziumot is.

Ezen intézmények létesítményeit próbálják fejleszteni, valamint képzett szakemberekkel segítik azokat az iskolákat, ahol nincs labdarúgással beoltott testnevelő.

A tervek szépek, a megvalósulásra pedig odafigyelünk. Ezt igérhetjük.

webradio.hu, 2007. szeptember 30.