Pertársaságot alakítanak, és minden fórumon megtámadják a szőregi hulladékudvar terveit a környékbeliek. Tartanak a portól, zajtól, szagtól, és attól, hogy portájuk veszít az értékéből.

– Nem hivatalos szavazás zajlik a hulladékudvarról, ezért nem fogadjuk el az eredményét – közölte a voksolást és a Magyar utca–Gyár utca sarkára tervezett hulladékudvart is ellenző Gyovai József. Barna Zoltán listát írt az ellenvetéseiről. Azt mondta, most lett világos a környékbeliek számára, hogy közvetlenül Szőreg főutcájáról nyílna a hulladékudvar, öt méterre a buszmegállótól.

Az ingatlan mögött tízlakásos társasház áll, mellette családi házas utca és vállalkozások telephelye nyílik. Ezek nyugalma és értéke a por, zaj, szag miatt csökkenni fog. Nem tudják, ki gondoskodik az ipartelep ellátását biztosító villanyvezetékekről. Féltik a magas talajvizet az esetlegesen szivárgó veszélyes hulladéktól. A veszélyes hulladékot fogadó konténer ráadásul a lakóházak közvetlen közelébe kerülne. Szemben pedig vendéglátóhely üzemel. Tartanak tőle, hogy az újszegediek lobbija erősebb, ott nem épül hulladékudvar, hanem mindenki hozzájuk hordja a szemetét. Ettől pedig nő a forgalom. Kovács Attila hangsúlyozta: egyik hivatal sem tudta szavatolni, hogy továbbra is be tud hajtani a vállalkozásához, ha leszűkül a Gyár utca.

– Az egyik legnagyobb gond a tájékoztatás hiánya. Három éve az akkori fideszes önkormányzati képviselőnknek és a városvezetésnek negyven aláírással megerősítve jeleztük, hogy ellenezzük a hulladékudvar építését. Nem a szőregiekkel akarunk kitolni, de a kijelölt helyszín miatt tiltakozunk. Akkor elült az ügy – tette hozzá egy neve elhallgatását kérő férfi. Megjegyezte, a szerb temető mögötti területről gondolkodni eleve lehetetlen küldetés volt az önkormányzat részéről. Azon kívül még öt helyszínt javasoltak a helybeliek, egyik sem felelt meg. Legutóbb egy vállalkozó a mostanitól kétszáz méterre szinte ingyen ajánlott telket a hulladékudvarnak, de az sem kellett. Nem érti, miért költött fölöslegesen máris 20 millió forintot a város egy alkalmatlan telekre, terveire, engedélyeire. Megmutatták jelenlegi képviselőjük, Berkesi Ottó (DK) választási szórólapját, amin a helyszínről azt írja: „az eddigi leghátrányosabb” és „elfogadhatatlan”. Mióta megválasztották, előrelépés nem történt, a lakosok úgy érzik, sarokba szorítják őket.

A napokban újabb fórumon egyeztetett az ellenzők tábora. Megint beadványt írtak alá 22-en, amit átadtak a képviselőnek, hogy terjessze a polgármesteri hivatal elé. A közvetlen lakosok pertársaságot alakítanak, hogy megtámadják a hulladékudvar terveit és engedélyeit.

Eredmény kedden

2400 szőregi szavazhatott múlt péntekig arról, hogy vagy támogatják a zöldudvar létesítését a már korábban kijelölt helyszínen, vagy tudomásul veszik, hogy a következő évtizedben nem lesz ilyen létesítmény. Urnabontás és eredmény kedden lesz. Megírtuk: a zöldudvar a környezetgazdálkodás 10 milliárdos szelektív hulladékgyűjtési programjának lenne a része, amelyhez uniós támogatásra pályázik a társaság. Berkesi Ottó szerint nem lehet jó választ adni a kérdésre, mert mindig lesznek, akiknek az érdekeit sérti a helyszín kiválasztása.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Kell Szőregre hulladékudvar, de ne a legalkalmatlanabb területre tegyék! – mondja Gyovai József és Barna Zoltán (kékben) a Magyar és a Gyár utca találkozásánál. Fotó: Schmidt Andrea, delmagyar.hu