A koronavírus miatt a legtöbb általános iskola csak online tud nyílt napokat tartani, így a leendő elsősök szülei számára megnehezedett az iskola­választás. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a szőregi Kossuth-iskolát.

A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola rendkívül nagy beiskolázási körzettel rendelkezik: a helyiek mellett azok a kübekházi, tiszaszigeti és újszentiváni szülők is ezt az intézményt választják, akik nem szeretnék a településükön működő, egyházi fenntartásban lévő intézménybe íratni gyermeküket. Ők iskolabusszal jutnak el ide minden reggel, melyhez a bérletet ingyenesen megkapják. Az intézmény szeptemberben két első osztály indítását tervezi: az egyik általános tantervűként működik majd, a másik pedig idegen nyelvi orientációval.

 

A diákok 80 százaléka gimnáziumba megy

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna intézményvezető elmondta, mindkét osztályban a tanítók négy évig viszik az osztályokat. Az intézmény pedagógiai programjának középpontjában az idegen nyelv, a matematika tehetséggondozás, az informatikaoktatás hatékonysága, illetve a továbbtanulásra való felkészítés áll. Utóbbi sikerességét jól mutatja, hogy a diákok 80 százaléka gimnáziumba, a többiek szakgimnáziumba nyernek felvételt.

 

Választék: Angol, szerb, kínai és német

– Iskolánkban a nyelvoktatás központi jelentőséggel bír – mondta el az intézményvezető.

– Az angol nyelvet a gyerekek első osztálytól tanulják, mellé szintén első osztálytól választható a szerb vagy a kínai. Ezeket órarendbe építve tanulják a diákok, és 7. osztály végén próbanyelvvizsgát tehetnek. Szakkör formájában mindezek mellett németoktatást is biztosítunk – sorolta. Az intézmény 11 éve a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének együttműködő iskolája.

A matematika-tananyagba a „sakkpalota” tudásanyagát építik be, melynek célja a gondolkodás fejlesztése, logikus gondolkodásra nevelés. Mivel pedig ezt a tárgyat magasabb óraszámban oktatják, ez segíti a tehetségesek gondozását, illetve a felzárkóztatást.

Legórobotokkal a programozás alapjait is elsajátíthatják az itteni diákok, az informatikaoktatást pedig csoportbontás is segíti.

 

Környezettudatos szemléletmód

– Iskolánk 2016-ban elnyerte az Örökös Ökoiskola címet, 2019. évben az Energiatudatos, 2020. évben az Energiahatékony címet. Kossuthos közösségünk a fenntarthatóság jegyében vigyáz környezetünkre és a környezettudatos működésre – beszélt szemléletükről Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna. Hozzátette: a hagyományok tiszteletét és ápolását szintén beépítik a mindennapokba.

A mindennapos testnevelés mellett iskolai sportkörök is működnek: kézilabda, kosárlabda, gyerektorna, futball és fitnesz közül választhatnak a diákok. – Ezek mellett téli sítábort szervezünk, és az 5. évfolyamosokat úszni visszük, hogy minden gyermekünk legalább egy úszásnemet elsajátítson – sorolta az intézményvezető.

Tímár Kriszta, delmagyar.hu

Borítókép: Jól felszerelt tantermekben oktatnak a szőregi Kossuth-iskolában. Fotó: Török János, delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok