Figyelmeztetést adott ki a rendkívüli hideg miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az elkövetkező 24 órára. Tóth Tamás meteorológus az MTI-vel azt közölte, akár mínusz 18 Celsius-fok is lehet éjszaka az ország észak-keleti térségeiben.

„Extrém hidegre” adott ki előzetes figyelmeztetést a szolgálat, mert az előrejelzések szerint kemény fagy várható az éjszaka az ország észak-keleti, keleti régióiban, és a napi középhőmérséklet vasárnap várhatóan nem haladja meg a mínusz tíz Celsius-fokot sem.

Tóth Tamás elmondta: az ország nagy részén a tél eddigi leghidegebb éjszakája várható.

A legalacsonyabb hőmérséklet az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírség és a Hajdúság hóval borított helyein várható, valamint azokon a területeken, ahol reggelre is megmarad a pára és a zúzmarás köd.

Mátészalka, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc és Szécsény térségének alacsonyabban fekvő részein lehet rendkívüli hidegre számítani.

A hajléktalanokat ellátó szervezetek mindenkit arra kérnek, hogy ha a fagyos időben magatehetetlen embert látnak az utcán, hívják a Menhely Alapítvány (06-1) 338-4186-os számát vagy – ha úgy ítélik meg – a mentőket.

Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: telente 300-400-an halnak meg kihűlés miatt, közülük félszázan az utcán vagy erdőkben élő hajléktalanok, a többiek pedig „valahol a hajléktalanság határán”, fűtetlen otthonaikban fagynak meg.

MTI, 2009. január 3.