Akadálymentesítették a szőregi Farkas család otthonát, így két évvel azután, hogy kerekes székbe került, az édesanya is kijuthat a házból.

Korláttal védett rámpa vezet a szőregi Farkas család házának bejáratáig. Természetes lenne ez egy olyan otthonban, ahol kerekes székes sérült lakik, ők azonban két évet vártak arra, hogy megépüljön. A családfő, Farkas Tibor egymaga gondoskodik öt gyermekükről és szülés után lebénult feleségéről. Mivel e mellett nem tud munkát is vállalni, gyesből és családi pótlékból élnek. Ebből viszont örülnek, ha a számlákat kifizetik – építkezésről álmodni sem mertek.

Annamária ötödik gyermekükkel két évvel ezelőtt a terhesség 33. hetében került kórházba, mert elfolyt a magzatvize. Bár a babát egy hétig még sikerült visszatartani, ő végig lázas volt, így is hozta világra Andrist. Miután hazamentek a babával, rosszul volt, fájt mindene, végül már alig bírt mozdulni. Később kiderült: E. coli baktérium fertőzte meg, ami miatt tályog alakult ki a csigolyái között. A teljes bénulásból mostanra odáig jutott, hogy járókerettel már képes rövidebb ideig sétálni.

– Úgy érzem viszont, hogy megrekedt a gyógyulás, nem haladok – panaszolta Annamária, akihez ezért most csontkovács jár. – Egyetlen hét alatt látványos eredményt ért el, ismét visszaadta a reményemet, hogy egyszer még járni fogok – mesélte.

Addig is kerekes székhez kötve tölti mindennapjait, ami saját otthonában is akadályozta. – A teraszunk 15 centiméter magas volt, ráadásul küszöb is volt az ajtó előtt. Állandóan emelgetni kellett a tolószéket, kijönni pedig egyáltalán nem tudtam egyedül a házból – mesélte az asszony.

– Tavasszal a bölcsődénél találkoztam Rózsavölgyi József képviselő úrral, aki két éve egyszer már megígérte, hogy segít a ház akadálymentesítésében – vette át a szót Tibor. – Rákérdezett, hogy szükségünk van-e még a segítségre. A fürdőszobát önerőből már megcsináltattuk, a feljáróra azonban azt mondtam, örülnénk, ha elkészülhetne. Meg is csináltatta, saját képviselői keretéből.

A feljárónak egyébként nem csak Annamária örül, aki most már akkor megy ki az udvarra, amikor akar. A család legkisebb tagja, Andris is nagy lelkesedéssel motorozik rajta fel-le. Nagy segítség volt ez Farkaséknak, akiket sok más jóakaró is támogat. – A máltaisok, a johanniták, a Karitasz és a nagycsaládosok egyesülete is segített már. A Lapcom Média Alapítványtól a tavalyi Rotary Adventen 100 ezer forintot kaptunk: ebből kifizettük elmaradt számláinkat, és tűzifát vásároltunk télre – sorolta az asszony. – Végre nincs tartozásunk, de most azon aggódunk, hogy mi lesz, ha az asztmát kiveszik a támogatott betegségek köréből. Két beteg gyermekünknek eddig ingyenes volt a bérlet, és emelt összegű családi pótlékot kaptunk rájuk. Ha ez kiesik, ismét nehéz helyzetbe kerülünk.

Tímár Kriszta, delmagyar.hu